Zelfgemaakte cranberriesaus

Lang leve het wildseizoen! Het enige wat minder is, zijn de kosten die komen kijken bij een goed stukje wild vlees. Laatst kocht ik een hertenbiefstukje die ik bereidde met een heerlijke zoete aardappelpuree en een eigen gemaakte cranberriesaus. Ik vind die saus heerlijk. Het liefst heb ik hem met een behoorlijk zuurtje, maar anderen hebben hem toch liever wat zoeter. Mijn oplossing: meer suiker toevoegen natuurlijk. Met dit recept voor cranberriesaus zet je in een handomdraai een heerlijk zoet-zure saus bij (mijn eigen voorkeur) rood vlees op tafel. Zo lekker!

De cranberry is overigens helemaal geen Nederlandse ‘vrucht’. Volgens het verhaal zou er in 1845 een vat met deze besjes aangespoeld zijn op Terschelling. Op zich plausibel aangezien de bes vooral op dit eiland veelvuldig voorkomt. De lokale bevolking noemt de cranberry er dan ook ‘Pieter-sipkesheide’, vernoemd naar de vinder van het vat. Of dit de waarheid is, valt te betwijfelen omdat botanicus Franciscus Holkema de bes echter pas officieel ontdekte in Nederland in 1868. (Bron: Wikipedia).

Desalniettemin is dit een heerlijk zoet-zure saus die extra lekker is in combinatie met rood vlees. Ik zeg: smakelijk eten!

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

Cranberriesaus

Ingrediënten: 170 gram verse cranberries | 150 ml water | twee eetlepels suiker | kruidnagel | snufje nootmuskaat | theelepel kaneel

Doe de cranberries en water in een steelpannetje en breng de cranberries langzaam aan de kook. Zodra de cranberries ‘openbarsten’ voeg je de suiker, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel toe. Laat langzaam verder koken totdat je een mooie dikke saus hebt. Met een vork of garde kun je de cranberries nog verder uit elkaar halen. Even proeven of er naar smaak misschien nog wat suiker bij mag en klaar is kees. Is de saus té dik, voeg dan nog wat water bij en laat nog even inkoken.

Heerlijk bij Wildgerechten zoals hertenbiefstuk.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>