Zelf tzatziki maken (videocursus)

Afgelopen maand ben ik er met mijn vriend even een weekje tussenuit gegaan. Nog even ontspannen voordat de verhuizing en nieuwe baan zou starten. Ik had het nodig. Mijn vriend ook. Dus vlogen we naar Kos. Lekker zuidelijk, prima weer en natuurlijk heerlijk eten. Hoewel we normaal voor vakanties met bijzondere locaties kiezen, besloten we nu voor een resort te gaan. We wilden namelijk niks anders doen dan aan het zwembad liggen en boekjes lezen. Dus werd het een adults-only resort, waar geen kinderen aanwezig waren behalve mijn vriend (die ongegeneerd alsnog bommetjes in het zwembad maakte).

Het resort had uiteraard enkele restaurants, maar in eentje daarvan werkte Fotini Galousi die zo nu en dan een kookdemonstratie van Griekse tzatziki gaf. Ik was natuurlijk benieuwd wat zij dan anders deden dan wat yoghurt met knoflook en komkommer… Het geheime ingrediënt waarvan ik niet wist dat het erin hoorde, wordt in de video onthuld. Maar je kunt natuurlijk ook even naar beneden scrollen voor het recept.

Fotini vertelde overigens dat Grieken vaak bakken vol tzatziki rondom feestdagen zoals Kerst en Pasen maken. Tzatziki is namelijk een saus die je voornamelijk bij vlees eet. En laat nu zo’n beetje elke Griekse familie tijdens feestelijkheden traditioneel een heel lam bereiden voor alle oma’s, opa’s, tantes, ooms, neefjes, nichtjes en aanhang. Maar ook al lust je geen lam, ik kan je vertellen dat deze tzatziki overal lekker bij smaakt.

Nog een laatste tip van Fotini. Maak de tzatziki een dag voordat je ‘m wilt gebruiken. Dan zijn alle smaken volledig doorgedrongen en is de saus op z’n lekkerst.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

Tzatziki

Ingrediënten: 500 gram Griekse yoghurt | 1 komkommer | 2-3 knoflooktenen | olijfolie | witte azijn | zout | verse dille als extra toevoeging als je dat lekker vindt

Doe de Griekse yoghurt in een grote mengkom. Rasp de komkommer en houd apart. Neem een beetje van de komkommer in je handen en knijp er hard in zodat het vocht eruit druipt. Voeg de uitgeknijpte komkommer aan de yoghurt toe totdat alle komkommer toegevoegd is. Pers de knoflook en voeg een flinke theelepel toe. Voeg een scheutje azijn toe, een klein beetje olijfolie en wat zout toe en mix goed door elkaar. Je kunt er nu ook nog wat verse dille aan toevoegen, dat doen de Grieken ook.

IMG_0613

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>