Zelf Duitse reibekuchen maken

Afgelopen december was ik in Duitsland en postte ik op Facebook een foto van mijn curryworst met kartoffelsalat alsook een foto van een reibekuche die veel van mijn volgers herkenden. Ik beloofde plechtig het aardappelkoekje thuis eens te maken en het recept met jullie te delen. Bij deze dus.

Reibekuchen zijn typisch Duits. Met name veel gevonden in het gebied in en rondom Rheinland. Toch komen ze ook in Rusland voor onder de naam ‘draniki’, in Polen als ‘placki’ en in Zweden als ‘rårakor’. En kun je ze vergelijken met onze ‘rosti’s’. Lekker dus als bijgerecht, maar –eerlijk gezegd- kan het ook prima als lunch gegeten worden.

Maar ik stond daar dus op de markt. En zag iets wat ik niet kende. Ik dacht dat het zoet was, maar het bleken aardappelkoeken. Geserveerd met een soort dikke appelmoes. En nu kun jij dus ook zelf Duitse reibekuchen maken.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

Reibekuchen

Ingrediënten: 1 kg aardappelen | 2 eieren | 2 grote uien | 5-10 lepels bloem| zout | peper | zonnebloemolie

Schil de aardappelen en rasp ze. Knijp het grootste gedeelte van het vocht uit de aardappelen. Schil de uien en snijd ze fijn. Mix ze met de aardappelrasp en voeg 5-10 lepels bloem toe. Je moet een soort dik beslag overhouden. Bij twijfel kun je een scheutje melk toevoegen.

Verwarm zonnebloemolie in een koeken- of steelpan. Er moet zo’n 2 cm olie in de pan zitten. Neem een flinke lepel van het aardappel-uimengsel en doe dit in de plan. Druk plan totdat je een soort grote aardappelkoek hebt. Bak totdat je ziet dat de randen bruin beginnen te worden en draai dan om, om de andere kant te ‘frituren’. De reibekuche is goed als hij er mooi en geleidelijk bruin uitziet.

Ik at hem uit het vuistje als lunch en ’s avonds bij een lekkere stoofpot. Su-per-du-per lekker!

Volg me ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>