Foto: Patty
Oma bakte ze, mama bakte ze. Mijn zus en ik waren er dol op. Net zo dol als mijn collega die vorige week uitgebreid haar herinnering met me deelde. Omdat we beide iets met taal doen, vroegen we ons na een smakelijk gesprek alleen nog maar af: waarom heet het wentelteef?
Wij kwamen niet verder dan ‘je moet dit wentelen’ en moeder zal wel door een of andere vent voor ‘teef’ uitgemaakt zijn. Na even zoeken kwamen we op een samenvoeging van het oud Hollands ‘wentel ’t even(tjes)’. Maar dat klonk zo voor de hand liggend, dat we nog maar even verder zochten.
Iemand bij het NRC zocht het tien jaar geleden al uit. Er zouden in het verleden namelijk verschillende antwoorden gegeven zijn. Het woord wentelteef is echter voor het eerst aangetroffen in 1623 in het boek ‘Tafereel van Sinne-mal’ van A. Van de Venne. De zin luidde: ‘’Ey, waer ick t’huys alleen, ick backte wentel-teven Van suyckert witte broot, en butter-smeerigh vet.’ En werd opgevolgd door de eerste recepten in 1811 waarbij men in plaats van het huidige witbrood ook wel eens beschuit gebruikte en er soms wat geraspte citroensap, saffraan, rum, vanille of een scheut rozenwater aan toe voegden
Het eerste deel van het woord stamt inderdaad van wentelen. Het tweede deel ‘teef’ zou een mogelijk vervormde naam van een gebaksoort zijn. In Dordrecht noemden ze het appelteefjes terwijl de Friezen het over gebraden hondsvotjes hadden. In West Vlaanderen heet het trouwens gewoon ‘verloren brood’ wat misschien wel de beste naam is, aangezien wentelteefjes het lekkerst zijn met oud brood.
Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.
WENTELTEEFJES
Ingrediënten: 1 ei | 2 zakjes vanillesuiker | 1 theelepel kaneel | 2,5 deciliter melk | 8 sneetjes oud wit casinobrood | boter om in te bakken | suiker om te bestrooien
Neem een kom of diep bord en klop de ei, vanillesuiker, kaneelpoeder en melk. Snij de korsten van het brood en snij het brood nogmaals diagonaal doormidden zodat je driehoekjes krijgt. Wentel deze driehoekjes één voor één door het eimengsel en laat ze even ‘uitlekken’ op een bord. Als je alle sneetjes door het mengsel gehaald heb, giet je het overgebleven mengsel over het brood. Laat intrekken totdat elk stuk brood doorweekt is.
Smelt een klont boter in de pan en bak de sneetjes in ongeveer 5 minuten (2,5 minuut aan elke kant) goudbruin. Serveer ze met een schepje suiker en, voor de liefhebber, met nog wat extra kaneel.
Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.