De traditie van de trouwtaart

Ik had het nog nooit gedaan. Een trouwtaart maken. Totdat de moeder van mijn beste vriendin vroeg of ik er eentje wilde maken voor haar dochters bruiloft. Nou ja, de vraag was eigenlijk of ik wat taarten kon bakken. Maar dat vond ik niet kunnen: het was een huwelijk. Dus het moest iets speciaals worden. Een combinatie van alle taarten die het bruidspaar lekker vonden. Dus werd het een top van cheesecake en een bodem van worteltjestaart met mijn eigen creatie in het midden: gezouten chocolade-karameltaart. Allen bedekt met wit fondant. Ik ben er drie dagen mee bezig geweest en riep ‘dat nooit meer’. Nu, een maandje later, lijkt het me wel weer eens tof om te doen nu ik weet hoe het moet. Maar waar komt die traditie van de trouwtaart eigenlijk vandaan?

Volgens The Perfect Wedding is deze traditie pas sinds 1901 in ons land bekend. Toen besloot Koningin Wilhelmina tijdens haar huwelijk een taart aan te laten rukken met heel veel verschillende lagen. Deze ‘royal cake’ had ze afgekeken van de bruidstaart die Queen Victoria van Engeland voor haar dochter liet maken. En een traditie binnen de koningshuizen van Europa was geboren. Toch duurde het nog zeker vijftig jaar voordat de trouwtaart onder het gewone volk ook ingeburgerd raakte.

Tegenwoordig kun je het aansnijden van een bruidstaart door het verse echtpaar traditie noemen. Samen houden ze het mes vast en snijden er een eerste punt uit die ze aan elkaar ‘voeden’. Pas daarna mogen de gasten van de zoete traktatie genieten. En vergeet ook even de traditie van het boeket gooien. Wanneer je bruidsmeisje met een stuk bruidstaart onder haar kussen slaapt, zal ze dromen over haar toekomstige man.

Wist je dat de oude Romeinen tijdens hun huwelijksplechtigheid al ‘confarreatio’ (een soort koek) aten waarvan het bruidspaar altijd de eerste hap nam en vervolgens in stukken brak om de goden gunstig te stemmen en daardoor zelf extra vruchtbaar te zijn. En dat ze in Oekraïne in plaats van taart liever brood met zout en wodka trakteren? Op je lijn letten tijdens een bruiloft in Scandinavië zit er trouwens ook niet in: daar moet je een stuk trouwtaart eten anders loopt het slecht af voor het pasgeboren echtpaar. (bron: The Perfect Wedding)

Ik ben best trots op mijn taart. Heb nog dagen genoten van mijn oefen exemplaren en ben slechts drie kilo aangekomen. Voor nu wens ik het pasgeboren echtpaar Merette en Wouter alle geluk en liefde van de wereld. Ze horen bij elkaar.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

1 Comment De traditie van de trouwtaart

  1. Pingback: gezouten karamelchocoladetaartWhat mom would cook

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>