Was de tosti een ‘foutje’?

Fabels en nog meer fabels. Of zit er toch een kern van waarheid in? Wie heeft er ooit bedacht om een plak ham en kaas tussen twee boterhammen te doen, vervolgens te verhitten zodat de kaas smelt en het brood lekker krokant wordt…

Graaf Tosti woonde aan het Como meer in Italie en deed allerlei uitvindingen zoals het elektrische broodrooster. Per ongeluk liet hij een dubbele boterham met kaas in zo’n apparaat vallen en de eerste tosti was per abuis daar. De waarheid? Wij weten het niet. Hetzelfde verhaal vertelt namelijk ook dat deze man om het leven kwam toen hij een elektrische badschuimopklopper uitprobeerde en geëlektrocuteerd werd. En dat klinkt wel heel vreemd.

Volgens onze bronnen (De Grote Larousse) werd de eerste tosti ‘croque monsieur’ in 1910 geserveerd in een café in Parijs. Waarschijnlijk was deze geroosterd in een pan boven het vuur en niet uit een tosti-ijzer zoals we die vandaag de dag kennen. Het elektrisch ontbijt werd nameljik pas 3 jaar later geïntroduceerd door Inventum. Vanaf toen kon er brood geroosterd worden.

De naam Tosti is echter wél Italiaans. Het is meervoud van tosto dat afgeleid is van tostato waarvan het voltooid deelwoord tostare ‘roosteren’ betekent. Ben je er nog?

Wij noemen het tosti, maar in Franstalige gebieden is deze kaasboterham beter bekend als croque-monsieur. Bestaande uit twee witte boterhammen met een plakje schouderham en een plakje kaas. Benieuwd naar de andere croque’s? Een croque-madame is een tosti waarop een spiegelei ligt. De hawai-variant bevat een schijfje ananas. In de croque-saumon zitten roomkaas, zalmsnippers en rode ui en dan heb je nog de croque-vidée met ragout.


Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

Tosti

Ingrediënten: 2 witte boterhammen (bij voorkeur casinobrood)| een plakje schouderham | plakje kaas

Stop de ham en kaas tussen de witte boterhammen en bak in een pan, onder de gril of in een tosti-ijzer. Lekker met curry of ketchup.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>