“Ik heb in Nederland pas tortilla’s leren maken”

Mercedes Rmz groeide op net buiten de grens van Mexicostad. Haar favoriete recept van moeders is: Tinga de pollo. Uiteraard op z’n Mexicaan met tortilla’s.

Mercedes10

“Het kost een gemiddelde Mexicaan echt veel te veel moeite zelf tortilla’s te maken. Niet voor niets stuurde mijn moeder me vaak de deur uit om ze te halen bij de lokale bakker: één familie in de straat. Ik nam dan een handdoek mee en vroeg om een kilootje. Voor een paar pesos kreeg je dat dan mee. De hele straat kocht er.

Thuis stond mijn moeder de vulling(en) te bereiden. Meestal maakte ze een paar varianten zodat je wat kon afwisselen. Eigenlijk wilde ik een bonenvulling maken, maar nu ik er zo mee bezig ben, denk ik ineens aan mijn moeders tinga de pollo… Zo lekker! We aten het als ontbijt en als lunch. Nou ja ‘lunch’… In Mexico eet je meestal maar twee maaltijden per dag. Het ontbijt is het belangrijkst. Ook dan eet je tortilla’s en ben je verzadigd tot een uur of vijf ‘s middags wanneer de tweede maaltijd komt.

Ik heb in Nederland pas tortilla’s leren makenMercedes Rmz

Ik heb in Nederland pas tortilla’s leren maken, maar het is lastig om alle ingrediënten te vinden. In Mexico gebruiken we voor de vulling vooral chili serrano: één van de meest gebruikte pepers in Zuid-Amerika. Hier in Nederland vind je ze soms in blik bij sommige internationale supermarkten. Of op Schiphol bijvoorbeeld. Ik gebruik zelf altijd de chipotles: die is lekker spicy en je maakt er heel makkelijk mijn meest favoriete receot van mijn moeder mee. Ik zal een half blikje pepers gebruiken in plaats van een pot. Hoewel een pot voor mijn oom nog veel te soft zou zijn…”

Mercedes1
Mercedes8
Mercedes5
Mercedes2

Onderstaande recept is geschikt voor Nederlanders die wel van een (licht) pittig gerecht houden. 

TINGA DE POLLO

De tortilla: 2 koppen masa harina (speciale maismeel) | 1 kop water

De vulling: 600-800 gram kip | 1 blokje groentebouillon | 5-8 tomaten |  4 verschillende uien | een blikje | chipotle pepers | beetje olie

Extra: Griekse yoghurt | dille | beetje olie | limoen

 

De tortilla’s

Mercedes3Mercedes4

Mix 2 koppen masa harina maismeel met 1 kop water en mix en kneed het deeg tot het een gladde, glimmende bal is. Voeg wat extra water toe als je denkt dat het meel te droog is. Verdeel de bal in 12-14 balletjes. Doe één balletje in de tortillapers. Druk stevig aan, maak de pers open, draai het deeg om en herhaal deze handeling een paar keer tot je een mooi dun en rond deeg hebt. Als je geen tortillapers hebt, neem dan een deegroller en rol de balletjes uit totdat ze goed dun zijn.

Zet een pan met goede anti-aanbaklaag op het vuur. Laat de tortilla’s een voor een heet worden. Zodra er bolletjes ontstaan, draai je de tortilla om. Hoewel het heel lastig is, moet een goede tortilla bol gaan staan: alsof het deeg zichzelf als een ballon opblaast. Per tortilla heb je 1 tot 1,5 minuut nodig. Leg de tortilla’s onder een vochtige doek weg.

De vulling

Mercedes7Mercedes6

Zet twee pannen kokend water op het vuur. Los het blokje groentebouillon in een van de twee pannen op en voeg de kip toe. Kook deze in tien minuten gaar. Je kunt het bouillonblokje ook vervangen door een grote hoeveelheid zout. Snijd ondertussen de tomaten aan de bovenkant in en laat deze kort koken zodat het velletje loslaat. Haal uit het water en pel de tomaten. Mijn moeder gebruikte altijd een enorme vijzel om de tomaten te prakken, maar je kunt dat ook doen met de staafmixer zodat je een tomatensaus krijgt. Pureer ook de pepers naar smaak mee. Ikzelf gebruik bijna het hele blik en dat is nog lafjes voor Mexicaanse begrippen.

Pel en snijd de uien in ringen. Doe wat olie in de pan en bak de uien kort. Voeg het tomatenpepermengsel toe en verhit. Pluk met de hand of een vork de kip tot een soort van reepjes en voeg toe.

De extraatjes

Omdat dit gerecht voor veel mensen pittig is, meng je de Griekse yoghurt met de dille, limoensap en wat olie. Dit is –just in case- om te blussen. Je kunt de tortilla vullen met het mengsel en eventueel een toefje yoghurt om het opgerold op te eten. Of je legt het mengsel op je bord en eet het met stukjes tortilla op.

 

Dit is het recept van mijn moeder. Smakelijk.

Mercedes

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Heb jij zelf een mooie herinnering aan de kookkunsten van je moeder (of vader) en wil je die met ons delen? Stuur ons een mailtje via onze contactpagina of laat hieronder een reactie achter.

3 Comments “Ik heb in Nederland pas tortilla’s leren maken”

  1. Pingback: Patty’s patties | What mom would cook

  2. Pingback: Een half jaar What Mom Would Cook: mijn favorieten | What mom would cook

  3. Pingback: Recept tacoschelp met guacamole

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>