Tabouleh

Tabouleh, Tabouli, Taboule -of met dubbel b- tabbouleh. Eén woord voor hetzelfde lekker, frisse gerecht. Een salade bestaande uit bulger met verschillende groenten en kruiden die al meer dan 4000 jaar in de Arabische keuken gegeten wordt. Maar in welke specifieke Arabische keuken werd tabouleh uitgevonden? De een zegt de Marokkaanse keuken terwijl de andere het op de Syrische, Israëlische of Libische houdt.

Nu ben ik niet zo’n voorstander van het gebruik van Wikipedia als bron, maar het was een goed startpunt voor mijn zoektocht. Op Wikipedia wordt namelijk geschreven dat Tabbouleh uitgevonden is door de ‘levants’ die in het Arabisch ook wel Bilad ash-Sham genoemd worden. Een volk dat van de 7e tot en met de 10e eeuw in een regio van Syrië woonde en vooral in het Turks-Ottomaanse rijk nogal bekend stond om de vele traditionele gerechten. Niet gek dat –gezien de verspreiding van het Turks-Ottomaanse rijk- dit gerecht naast Syrië ook in landen als Jordanië, Libanon en Israël voorkomt.

Als we kijken naar de naam ‘tabouleh’ zou dat letterlijk ‘kruiden(mengsel)’ betekenen in het Arabisch. Ook daarom is het niet gek dat dit door het gehele Arabische rijk een soortgelijke naam draagt. En ook al kent elke regio een soort van eigen ingrediëntenverbastering: het is altijd gemaakt met bulgur die met groenten en kruiden vermengd en overgoten met een dressing wordt.

Laten we het er daarom op houden dat Tabouleh een Arabisch gerecht is. In die hoedanigheid heb ik het tijdens mijn verjaardagsfeestje ook op tafel gezet. Mijn vriend was fan. Ik ook. Het is heerlijk als mezze of als frisse salade naast een wat zwaardere stoofpot met bijvoorbeeld lam of kip.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Laat het me hieronder weten of stuur een mail naar whatmomwouldcook@gmail.com

Tabouleh

Een hele grote schaal
Ingrediënten: 175 gram bulgur | klein bosje peterselie | 1 komkommer | 4 lente-uitjes | 1 groene paprika | handje muntblaadjes | ½ citroen | 20 cherrytomaatjes | zout | 100 ml olijfolie

Breng water aan de kook met een waterkoker. Neem een kommetje en doe daar de bulgur in. Giet het kokende water over de bulgur totdat het onder water staat en laat een kwartiertje wellen. Snijd de peterselie en munt fijn. Snijd de komkommer, lenteuitjes en groene paprika in kleine blokjes. Neem een vergiet en bekleed die met een theedoek. Giet het kommetje bulgur er boven uit en knijp met behulp van de theedoek ook het allerlaatste beetje water uit. Doe de bulger in een grote schaal en mix met de fijngesneden groentes en kruiden. Knijp een halve citroen uit boven een ander bakje en meng met de olijfolie door er met een kleine garde door heen te kloppen. Breng op smaak met wat zout. Giet deze dressing over de bulgur met groenten heen en je hebt een overheerlijk frisse, Arabische, salade genaamd: tabouleh.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>