“De smaak die zij creëert, kan ik niet evenaren”

Rutger van den Broek (28) groeide op in Hilversum. Bijna elke vrijdag na school bakte zijn moeder Paulien iets lekkers voor de hele familie. Zijn lekkerste herinnering: mam’s marmercake.

“Als het gezellig was, we iets te vieren hadden of er visite kwam dan werd er gebakken. We bakten dan relatief simpele dingen als marmercake en boterkoek. In het geval van verjaardagen maakten we uitbundigere taarten zoals appel- of kwarktaart. Toch blijft mijn absolute favoriet een hele normale cake: mam’s cake.

Ik weet nog goed dat we die vaak op vrijdagmiddag, wanneer we uit school kwamen, maakten. Dan stonden mijn zus en ik te kijken hoe mam met het beslag bezig was. Soms hielpen we mee. Het moest alleen wel op een bepaalde manier die ik toen nog niet begreep. Zo moest de bloem er door heen gespateld worden, niet gemixed. En als het klaar was, kreeg de één de spatel en de ander de beslagkom. Die likte ik met behulp van een lepeltje he-le-maal uit.

Mijn vader bakte met Kerst tulbanden voor de hele familie.Rutger van den Broek

Met de feestdagen hadden wij in ons gezin ook een hele familie-baktraditie. Mijn vader bakte met Kerst tulbanden voor de hele familie. Dan stonden er al een week lang overal in huis bakjes met gedroogd fruit in de Amaretto te wellen zodat de smaak goed opgenomen werd. En met oudejaarsdag stond het huis vol emmers oliebollenbeslag die we later op de dag samen in de schuur bakten.

Bakken herinnert mij aan thuis. Ik zeg dan ook vaak: als er gebakken wordt is het feest en als het feest is wordt er gebakken. Dat gevoel heb ik van kinds af aan meegekregen. Ook als het over koken gaat, vind ik mijn moeders eten overigens nog steeds het lekkerst. Ik volg haar receptenboeken als het aankomt op gehaktballen, stoofpeertjes en suddervlees. Ik weet niet hoe ze het doet, maar ik kan die smaak die zij creëert niet evenaren. Het is toch anders. Net als mams marmercake. Het is de warmte die je erbij proeft.”

Paasbrunch7©Fotografie Harold Pereirarutger 2

Fotograaf Harold Pereira

Mam’s marmercake

Voor 10-12 plakken
Ingrediënten: 200 gr suiker | 200 gr boter, op kamertemperatuur | 1 tl vanille-extract | ¼ tl zout | 4 eieren, op kamertemperatuur | 200 gr bloem | 1 ½ tl bakpoeder
Ingrediënten voor het chocolademengsel: 30 gr cacaopoeder | 30 gr suiker | 40 ml melk, op kamertemperatuur

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de cakevorm in. Bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Doe de suiker, boter, het vanille-extract en het zout in een kom en mix dit romig, minimaal 5 minuten. Voeg vervolgens de eieren een voor een toe en mix intussen door. Stop met mixen als alle eieren goed zijn opgenomen en het mengsel luchtig is. Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft.

Schenk 2/3 van het beslag in de cakevorm. Meng de ingrediënten voor het chocolademengsel en spatel dit door het overgebleven beslag. Verdeel het chocoladebeslag in de lengte over het vanillebeslag. Ga met een vork voorzichtig door de vorm om de twee soorten beslag licht te mengen en zo het marmereffect te creëren.

Bak de cake in 60 tot 70 minuten gaar. Laat de cake kort afkoelen, stort hem en neem vervolgens de vorm weg. Laat de cake afkoelen op een rooster.

Dit is de marmercake van mijn moeder. Bak ze!

Rutger

Heb jij zelf een mooie herinnering aan de kookkunsten van je moeder (of vader) en wil je die met ons delen? Stuur ons jouw herinneringen in een mailtje: whatmomwouldcook@gmail.com of laat hieronder ene reactie achter.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

3 Comments “De smaak die zij creëert, kan ik niet evenaren”

  1. Celine 26 november 2014 at 12:59

    Marmercake, die maakte mijn moeder ook altijd! Net zoals de kersttulbanden, en die maak nu zelf ook! Maar nee, precies die smaak van vroeger evenaren…dat lukt niet. En ik hoop dat mijn eigen kleine mannen dat over tig jaar ook van mij zeggen ;-). Mijn moeder maakte steevast voor mijn verjaardag als traktatie kleine cupcakes en daar deed ze dan vervolgens een laag groene glazuur op, glittertjes en suikerpaddestoeltjes. Die paddestoeltjes kan ik nu nergens meer vinden, heel jammer. Maar mijn moeder deed dus al aan cupcakes versieren lang voordat het een rage werd. Zelf heb ik helaas altijd ruzie met spuitzakken en ander decoreerspul…maar ach, oefening baart kunst toch?

  2. Patty 26 november 2014 at 18:18

    haha die ruzie met spuitzakken deel ik met je! En als ik decoreer en het lukt niet, zeg ik gewoon: ‘ik ben voor de wat grovere decoratie gegaan…’ Maar leuk zulke herinneringen Celine!

  3. Pingback: Dank je voor het mooie blogjaar 2014 - What mom would cookWhat mom would cook

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>