Rutger Bakt Feestelijk. En ik dus ook: perencake met gember en pecannoten

Ik houd van bakken, maar dat heb ik inmiddels al wel duizend keer geschreven. Toch blijft het waar. Het verveelt me ook nooit. Niet dat mijn creaties er altijd even prachtig uitzien: smakelijk zijn ze vaak wel. En dat is het belangrijkst. Bakken is iets wat ik van huis uit meegekregen heb. Mijn moeder bakte elke week wel wat. Dan mocht ik de beslagkom uitlikken. Dat wil zeggen: ALS ik de beslagkom veroverd had. Anders werd het één van de twee gardes omdat ik de rest met mijn broer en zus moest delen.

Iemand die net als ik opgegroeid is met bakken is Rutger van den Broek. We kennen hem allemaal van het eerste seizoen Heel Holland Bakt. Hij was de gedoodverfde winnaar. Ondanks dat ik eerlijk moet bekennen dat ik niet het complete seizoen gevolgd heb: dat Rutger won, snapte ik. Hij bakt vanuit zijn gevoel, vanuit herinneringen. Dat zag je niet alleen op televisie of in zijn eerste boek, ook zijn nieuwste boek ‘Rutger bakt feestelijk’ barst van herinneringen aan de bakkunsten in zijn familie. En dat vind ik natuurlijk prachtig.

Rutger praat zo makkelijk over de herinnering en de sfeer, dan dat hij ze bruin bakt. De taarten, cakes, koekjes, desserts en noem maar op. Allemaal niet té moeilijk om te maken, maar toch feestelijk lekker. En mét de herinnering aan familietradities uit zijn ouderlijk huis. Dat doet me goed. Te zien dat ook moeders, vaders, zussen en ooms en tantes een ode krijgen. Of de herinnering herdacht wordt. Want dat maakt hoe mensen koken, bakken of braden.

Zelf vond ik dat ik geen boek kan recenseren op plaatjes en praatjes: ik moest iets bakken. Tot het genoegen van mijn collega’s werd dat de perencake met gember en pecannoten. En de tweede keer dat ik hem bakte werd het de perencake met pecannoten zonder gember (sorry Rutger, ik ben gewoon niet zo’n gemberfan). Super lekker, super simpel, super smaakvol.

Wat ik zo mooi vind aan het feestelijke bakboek van Rutger is dat je niet perse de hele dag in de keuken moet staan om iets te bakken. Het boek is overzichtelijk opgebouwd, met mooie fotografie, duidelijke ingrediëntenlijsten en stap-voor-stap beschrijvingen. Er kan bijna niks misgaan. Helaas zag ik zelf wel pas na een paar keer dat ik het vanille-extract ook zelf kon maken. Maar goed, dan had ik wel een maand moeten wachten met het maken van deze lekkere cake.

Andere recepten uit het bakboek die nog bij mij op de planning staan? Kerststol, crispy appel-kersencrumble, frambozencharlotte met champagne en zeer zeker ook de gelukskoekjes. Mocht je nu nog twijfelen of dit boek iets voor jou is: zoek je relatief simpele recepten voor allerlei lekkernijen rond de feestdagen? Koop dat boek!

Dit is mijn perencake geworden
SONY DSCSONY DSC

Rutger’s perencake met gember en pecannoten

Ingrediënten: 150 gram boter | 150 gram lichte basterdsuiker | 1 tl vanille-extract | 1/2 tl zout | 3 eieren | 175 gram bloem | 1,5 tl bakpoeder | 2 peren, geschild en in stukken gesneden | 4-6 bolletjes stemgember, in kleine stukjes | 50 gram pecannoten, grof gehakt | 2 el vloeibare honing

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een vierkante vorm van 20 centimeter in en bekleed de bodem met bakpapier. Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en mix deze tot een romig mengsel. Voeg de eieren toe en klop dit nog kort door. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.

Meng de stukjes peer, de gember, gehakte pecannoten en de honing in een andere kom door elkaar en verdeel dit mengsel over het cakebeslag. Bak de cake in 40 tot 50 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen in de vorm en bestuif hem vervolgens licht met poedersuiker.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

2 Comments Rutger Bakt Feestelijk. En ik dus ook: perencake met gember en pecannoten

  1. Manon 30 november 2014 at 19:12

    Klinkt als een fijn bakboek. De perencake ziet er in elk geval heel erg lekker uit :)

  2. Patty 30 november 2014 at 19:33

    Hij smaakt ook lekker kan ik je vertellen!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>