Rode kool, maar dan anders

Een nieuwe rubriek: hoera! Want ook al is nostalgische pot goed te doen, er valt nog zo veel meer te experimenteren. Vandaar dat ik oud in een nieuw jasje introduceer. Een rubriek die gaat over oude, traditionele veelal Hollandse gerechten die ik op andere manieren ga combineren tot een nieuwe smaaksensatie. En ik begin met rode kool.

Ik ben gek op rode kool. Mijn moeder maakte het altijd. Vaak in combinatie met stoof. Van dat heerlijk malse vlees dat smelt op je tong. Vervolgens had ze warme rode kool voor mijn zus en koude rode kool voor mijn vader en mij. Hoe mijn moeder en broer het het liefst aten, weet ik niet zo goed meer. Nog altijd neem ik mams recept erbij als ik rode kool maak. Eerder al deelde mijn moeder haar favoriete gerecht van haar moeder met me, en wat bleek: rode kool!

Wij, Hollanders, maken vaak rode kool met een appeltje, voegen azijn toe voor de kleur en vervolgens nog wat suiker om het geheel zoeter te maken. Vandaag maak ik rode kool met minstens de helft van de suiker die mijn moeder toevoegt en voor de andere helft gebruik ik honing. Bovendien voeg ik geen appel toe, maar dadels en gebruik ik in plaats van kruidnagels, ras el hanout.

Dat was me een partij lekker… Vandaar rode kool, maar dan anders

Rode kool met dadels en ras el hanout

voor 4-6 personen
Ingrediƫnten: 1 rode kool | 4 theelepels ras el hanout | 2 lepels suiker | 2 eetlepels honing | grote hand dadels, ontpit | peper | zout | scheut azijn

Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool, snijd hem door midden. Snijd hem vervolgens in smalle reepjes en zet met een laagje pan alvast op het vuur (het beste is een pan met een wat dikkere bodem). Snijd de dadels fijn en voeg toe. Voeg alvast 2 lepels ras el hanout toe en schep goed door. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur koken. Kijk af en toe of er nog water in de pan zit. Zo niet, voeg dan wat water toe. Kook de rode kool gaar (hij is dan niet te slap, maar zeker ook niet te crunchy) en giet af. Voeg een scheut azijn toe om de kleur te behouden. Voeg nu de rest van de ras el hanout alsook de suiker en honing toe en schep goed door.

Serveer warm of koud. Super lekker bij een stoofpotje. Bijvoorbeeld de chanfana di vitela.

Volg me ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>