Een Mediterrane rijstsoep met ei, citroen en spinazie

Foto: Merette Kuijt
Een rijstsoep met een zuurtje klinkt misschien raar, maar is behoorlijk smaakvol. Denk de spinazie weg en je hebt het traditioneel Grieks gerecht ‘avgolemono’, wat vrij vertaald ei-citroen betekent. In het Mediterraan gebied een veel voorkomende combinatie die verwerkt wordt tot sauzen en soepjes. De combinatie heeft dan ook in veel landen rondom de Middellandse zee een eigen vertaling gekregen. In het Arabisch noemen ze het ‘tarbiya’, in het Turks ‘Teriye’ en in Italie praten ze over ‘bagna bruscha’.

Oorspronkelijk zou deze ei-citroen combinatie bedacht zijn door Sefardische joden uit Iberia. De basis was kippenbouillon waaraan ze bittere sinaasappelsap en ei aan toevoegden. De combinatie waaide over naar andere landen en iedereen maakte er zijn eigen variant van. Avgolemono wordt nu beschouwd als een traditioneel Griekse soep waar naast de kippenbouillon, citroen en geklopte eieren ook orzo (rijst) is toegevoegd. In onze variant hebben we nog wat spinazie toegevoegd om nog meer smaak aan te brengen.

Eén tipje: wil je dit gerecht echt als soepvorm eten? Serveer het dan direct. De rijst neemt namelijk steeds meer vocht in zich op. Als je het een tijdje laat staan verandert de textuur van soep naar een soort rijstepap. Nog net zo smaakvol overigens. Vol met citroenaroma.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

RECEPT SPINAZIE-CITROENSOEP MET ORZO

Voor 4-6 personen

Ingrediënten: 2 tl olijfolie | 4 tenen knoflook, gehakt | 1 grote uit, fijngesneden | 1 tl rode chilivlokken | 1 pak bevroren spinazie, uitgelekt | 285 gram orzo | 2 liter kippenbouillon | 4 eieren | sap van 3 citroenen | verse peterselie | Parmezaanse kaas

Neem een goede stoofpan en verhit de olie hierin. Bak de knoflook en uit op hoog vuur een paar minuutjes. Draai het vuur naar een middelhoog standje en voeg de chiliclokken, spinazie en orzo toe. Laat een minuut koken en voeg de kippenbouillon toe. Zet het vuur laag en laat 15 minuten op het vuur staan. Neem de soep van het vuur en laat hem twee minuten afkoelen.

Klop de eieren ondertussen en voeg het citroensap toe. Blijf een paar minuten kloppen totdat je een dik, geelgekleurd mengsel hebt. Het moet er als het goed is romig uitzien. Voeg een klein beetje kippenbouillon uit de pan toe aan het ei-citroenmengsel en klop goed door. Voeg nog wat bouillon bij en laat het mengsel afkoelen.

Zodra het goed afgekoeld is, voeg je al kloppende het ei-citroenmengsel aan de soep toe. Zet de pan terug op een laag vuurtje en blijf koppen. Kook de soep tot hij iets dikker wordt en serveer meteen. Top af met wat peterselie en Parmazaanse kaas. En geniet.


Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>