Heerlijk zoete pompoensoep

Toen één van mijn allerliefste vriendinnetjes naar Brussel verhuisde wist ik één ding zeker: ik ging niet alleen haar, maar ook alle etentjes missen. Arlette en ik zijn namelijk gek op eten. En drinken. We kennen elkaar van onze opleiding journalistiek, maar werden pas vrienden toen we elkaar na de opleiding in Utrecht tegenkwamen.

De ene week probeerde ik wat klaar te maken, de andere keer verraste Arlette me met haar creaties. Zo ook haar pompoensoep. Toen ik vorige maand nadacht over toepasselijke gerechten in oktober dacht ik aan dat fijne herfstgevoel. Thuis met een dikke trui, een goed glas wijn, vrienden, familie en iets lekkers te eten. Ik dacht aan Arlette’s pompoensoep. Haar overheerlijke pompoensoep waarvan het recept al 2 jaar in mijn bezit was terwijl ik het slechts één keer voor mezelf gemaakt heb. En ik dacht aan het feit dat het vandaag Halloween is. En dan hoor je toch echt iets met pompoentjes te doen. Vind ik. Maar wat is nu precies de oorsprong van deze overheerlijk, zoete soep?

Pompoensoep zou ontstaan zijn toen de mensen uit Haïti hun onafhankelijkheid in 1804 vierden. Om precies te zijn op nieuwjaarsdag. Alle Haïtianen werkten nauw samen aan een soep om te vieren dat ze vrij waren. Vrij van de Franse Kolonisten die hen jaren in hun greep hielden. De Fransen geloofden dat de Haïtianen nooit zouden kunnen samenwerken. Dus besloot het volk hen van hun ongelijk te bewijzen. Zij creëerden ‘Jamou’, de oorspronkelijke pompoensoep die in Haïti nog veelvuldig aan vrienden en familie geserveerd wordt. Omdat het lekker is en om de bevrijding van hun volk te vieren.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

Arlette’s Pompoensoep

Ingrediënten: 1 grote flespompoen (650-700 gram pompoenstukjes) | 9 dl water | 100 ml witte wijn | 1 grote teen knoflook | 1 bouillonblokje | grote lepel crème fraiche | 100 ml kokosmelk | 50 gram fijngehakte sjalotjes | 2-3 cm verse gember, fijngehakt | 2 tl kerriepoeder | 50 gram boter | 50-75 ml vers sinaasappelsap

Schil de pompoen als je dat nog niet gedaan hebt, ontdoe de pompoen van de pitten en snijd hem verder in stukjes. Smelt de boter in een soeppan en fruit de sjalotten, knoflook en gember op laag vuur. Voeg de pompoen samen met de kerriepoeder toe en bak nog een minuutje. Voeg de witte wijn toe en laat hem verdampen. Dat duurt een paar minuutjes. Voeg dan het water en het blokje bouillon toe. Kook net zo lang tot de pompoenstukjes gaar zijn.

Voeg nu de crème fraiche toe, roer even door de pan en laat nog even op het vuur staan alvorens je het geheel gaat pureren. Na het pureren kun je er ook voor kiezen de soep nog even te zeven. Dat hoeft niet. Tot slot voeg je het sinaasappelsap en de kokosmelk toe. Breng de pompoensoep op smaak met wat peper en zout.

Smakelijk!

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>