Pavlova

Het is alweer even geleden sinds mijn laatste blog. Ik ben druk. Druk met van alles. Druk met nadenken over wat ik wil met What Mom Would Cook. Binnenkort heb ik daar meer duidelijkheid over, maar vandaag doe ik weer eens mee aan een Foodblog Swap waarbij ik een recept moest ‘vernieuwen’ van de blog van Anne-Marie: My Happy Kitchen.

maar altijd mét boter, suiker, room en kaas’. En in dat laatste kan ik me helemaal vinden. Niet voor niets maakte ik dan ook iets met boter, suiker en room. Namelijk mijn variatie op de Pavlova met slagroom en fruit van Anne-Marie: chocolade Pavlova met slagroom, aardbeien, bessen en munt.

Pavlova is vernoemd naar de Russische balletdanseres Anna Matveyevna Pavlova. Zij tourde in 1926 en 1929 door Nieuw-Zeeland en Australië en werd destijds beschouwd als een van de grootste ballerina’s aller tijden. Mensen zeiden over haar: She does not dance; she soars as though on wings.” (letterlijk vertaald: ze danst niet, ze stijgt op alsof ze vleugels heeft). Erg luchtig dus. Net als het Pavlova. Zowel Australië als Nieuw-Zeeland claimen de uitvinding van Pavlova. Hoe dan ook maakt dit gerecht in beide landen deel uit van de gastronomie. Je ziet het dan ook vaak geserveerd worden op feestdagen en andere feestelijke gelegenheden.

Chocolade Pavlova met aardbeien, bessen en munt

Ingrediënten merengue: 3 eiwitten | 150 gram kristalsuiker | 4 lepels cacao
Ingrediënten topping: 250 ml slagroom (koud!) | 2 el suiker | aardbeien | zwarte bessen | paar takjes munt | poedersuiker

Verwarm de oven tot 100 graden. Neem een vetvrije kom en klop de eiwitten samen met de suiker en cacao stijf. Als je een mixer gebruikt duurt dit zo’n 5 minuten. De eiwitten zijn stijf als je de kom kunt omdraaien en het eiwit blijft zitten waar het zit. Neem een bakblik en bedek deze met bakpapier. Schep de eiwitten hierop en maak er een ‘rondje’ van. Zet 1 uur en 15 minuten in de oven en laat te allen tijde het deurtje van de oven dicht. Zet na 1 uur en 15 minuten de oven uit, laat de deur dicht en laat de merengue afkoelen voordat je hem uit de oven haalt.

Begin dan pas aan je topping. Klop koude slagroom in een vetvrije kom stijf met twee eetlepels suiker. Schep op je merengue. Versier met aardbeien, zwarte bessen en munt. En bestrooi het geheel tot slot met wat poedersuiker.

Pavlova snijd je niet mooi in punten, maar heerlijk is het wel. Hard van buiten en nog een tikkeltje zacht van binnen. Met het fruit creëer je verschillende texturen die door hun zuur en zoet goed bij elkaar passen.

En zeg nu zelf: ziet dit er niet feestelijk uit….?

2 Comments Pavlova

  1. Anne-Marie 27 mei 2015 at 13:21

    Dat ziet er zeker feestelijk uit. En wat een prachtige foto ook!

  2. Patty 27 mei 2015 at 13:35

    Dank je! Erg lekker ook met een beetje cacao erin en net iets minder suiker! (compenseert de slagroom en al dat fruit toch wel ;))

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>