Hamburgers: Patty’s patties

Ik ben dol op hamburgers. Mijn vriend is dol op hamburgers. Onze vrienden zijn dol op hamburgers. Samen struinen we alle burgerbarretjes in Amsterdam en omstreken af. We proeven, genieten, evalueren en bij een geslaagde combinatie proberen we de variant thuis nog even te evenaren. Of we stellen zelf een variant samen. Gewoon omdat we vinden dat we dat na een lange dag werken best verdiend hebben.

Normaal maken we dan de simpele cheeseburgervariant. Maar ik was toe aan iets nieuws. Een burgertje met iets meer pit en variatie aan structuur en smaken. Dus keek in in de koelkast wat ik nog had staan. Een blikje chipotlepepers dat ik kocht voor het maken van Mercedes tortilla’s met kip en nog wat serranoham. Prima leek me. Dus ik ging aan de slag en fabriceerde iets wat me lekker leek en potjandorie ook nog goddelijk smaakte en er veel beter uitzag dan de cheeseburger die ik laatst voor het verhaal over het ontstaan van de burger op de foto zette.

Heb jij nog een andere burgervariant? Laat het me hieronder weten.

Patty’s patties

Voor 2 hamburgers
Ingrediënten: 500 gram rundergehakt | peper | zeezout | 4 plakken serranoham | 1 tomaat | tomatensaus | 2 chipotlepepers uit blik + een beetje van die saus | 2-3 plakken cheddar | ijsbergsla | 1/4e komkommer | ½ rode ui | 2 witte zachte bolletjes met sesamzaad

Zet je oven aan op de grillstand. Maak van het gehakt 2 patties (burgers). Verwarm een grilpan en leg de burgers in de pan. Bestrooi met wat grof zeezout en peper. Laat de burger max 4 minuten aan één zijde bakken en draai ‘m om. Bestrooi ook de andere kant met wat zeezout en peper en laat nog max 4 minuten staan. Je moet zorgen dat de burger nog flink ‘rood’ is. Beleg hem namelijk nu pas met de cheddar en zet even onder de grill totdat de kaas gesmolten is. Op het laatst leg je ook nog een minuutje de broodjes onder de gril zodat ze iets krokant worden.

Ondertussen bak je de serranoham in een pannetje zonder olie krokant. Je snijdt de tomaten, een paar plakjes komkommer en een halve rode ui in ringen. Maal (of snijd) met de hand of in een mixer de chipotlepepers fijn en voeg tomatensaus toe (net zo veel totdat ie pittig genoeg voor je is).

Nu is het tijd om te stapelen. Schep een klein beetje van de saus op de onderkant van het broodje. Leg daar ijsbergsla op, de burger met cheddar, nog wat saus, de serranoham, ui, tomaat en komkommer en sluit af met de bovenkant van het broodje.

Zeer lekker met een witbiertje. En zeer zeker genoeg voor een volwaardige maaltijd. Ik ben benieuwd wat je van m’n variatie vindt!

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>