Catalaans tomatenontbijt: pan a la catalana

Foto: Merette Kuijt
Tomaat komt veel voor in de Spaanse keuken. Toch komt deze groente oorspronkelijk helemaal niet uit Spanje, laat staan uit Europa. De tomaat is namelijk Amerikaans en werd pas in de 15e eeuw in de Catalaanse keuken geïntroduceerd zowel als ontbijt, met de lunch als verwerkt in het avondeten.

Een veel gegeten Spaans ontbijtje is de Pan a la Catalana ook wel Pan con Tomate of pa amb tomàquet genoemd. Super simpel, super lekker. Het was een makkelijke manier om oud brood smakelijk te maken. Oorspronkelijk wordt dit ontbijtje met een speciaal type tomaat gemaakt die vaak net wat langer gerijpt was.

Het is vooral een snel ontbijt. Je roostert het brood, smeert het desgewenst in met wat knoflook, hakt de tomaat fijn en gooit er een beetje olijfolie en zout overheen: in combinatie met een lekkere kop koffie met melk, super fris ontbijt. Of lunch. Of voorgerecht. Het is namelijk wel een beetje te vergelijken met de Italiaanse bruschetta.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

RECEPT PAN A LA CATALANA

Ingrediënten: paar sneetjes oud brood | teentje knoflook | 1-2 rijpe tomaten | scheut olijfolie | zeezout

Rooster het oude brood. Snijd de tomaat in blokjes. Snijd het knoflookteentje doormidden en wrijf er het geroosterde brood mee in. Schep de blokjes tomaat op het brood, besprenkel met de olijfolie en het zeezout. Hoef je alleen nog maar je koffie te zetten.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>