O-o-oranjedrankje: Oranjebitter

Wat is toch dat mooi gekleurde drankje in oma’s kast vroeg ik me op jonge leeftijd al af. Al snel zei mijn moeder dat het Oranjebitter was en dat ik het ondanks de kleur niet lekker zou vinden. Vandaag de dag zie je het bijna nergens meer, maar de kans is groot dat je het tijdens de voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal vanavond ergens in je hand gedrukt krijgt.

De eerste Oranjelikeur werd rond 1620 ontwikkeld ter ere van de gewonnen veldslagen van prins Frederik Hendrik. Het was nog zeker een kleine 200 jaar onbekend toen het in 1814 onder de naam Oranjebitter opnieuw op de markt gebracht werd ter ere van het aantreden van de eerste Koning van Oranje, Willem. In tegenstelling tot de vorige variant bevatte dit drankje geen suikers waardoor de likeur gemaakt uit gedistilleerde curaçaoschillen, pomerans en brandewijn nogal bitter smaakte. Sindsdien vind je dit drankje met name tijdens feestelijkheden van ons Koningshuis in de slijterij.

Wij kochten Oranjebitter bij de slijterij, maar je schijnt het ook zelf te kunnen maken. Moet je wel eventjes geduld hebben: de likeur heeft een paar weken ‘trektijd’ nodig.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>