Roggebrood met bier als ontbijt

Foto: Merette Kuijt
Een gerecht gemaakt van roggebrood, suiker en (non-alcoholisch) bier klinkt niet echt als een verleidelijk ontbijtje. Ondanks dat veel Denen het tegenwoordig bij broodjes of croissants met koffie houden, eten nog veel huishoudens het traditionele Deense Øllebrød.

Niemand weet waar het gerecht precies vandaan komt, maar vermoedelijk stamt het uit de tijd dat monniken hun brood in bier dompelden en opaten. Omdat het heel makkelijk te maken is en er niet meer ingrediënten dan oud (rogge)brood en bier voor nodig zijn, was dit tot 1800 in een van de meest gegeten gerechten in Denemarken. Het was tenslotte betaalbaar en je had alleen een pan nodig en een vuurtje om het te bereiden. Als het er dan nog aanzat, serveerde je het broodpapje met wat melk of slagroom.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

ØLLEBRØD

Ingrediënten: 500 gram roggebrood | 1 blikje/flesje donker bier | 2 tl suiker | water

Verkruimel het roggebrood en doe het in een pan. Giet het flesje bier over het brood en voeg net zoveel water toe tot het brood volledig onder water staat. Laat een nachtje staan.

Zet de pan op het vuur en verhit het papje al roerende totdat er een stevige massa ontstaat. De pap is nu klaar om geserveerd te worden. Het lekkerste is het als je wat melk of slagroom toevoegt. Maar je kunt bijvoorbeeld ook fruit toevoegen om het wat minder zwaar te maken.

Maak je geen zorgen om de biersmaak: die kook je er uit.


Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

1 Comment Roggebrood met bier als ontbijt

  1. Hanny van der Aa 20 juni 2014 at 19:51

    Het ziet er als een zwaar ontbijt uit.
    Ga ik proberen. je hoort nog wel wat ik ervan vond.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>