Muesli: het Zwitserleven gevoel

Foto: Merette Kuijt
Mocht je je afvragen waar jouw dagelijkse ontbijtje met muesli vandaan komt? Het antwoord is Zwitserland. Het werd ruim een eeuw geleden uitgevonden door de arts Maximilian Bircher-Benner. Hij zocht naar een voeding rijk dieet voor de patiënten in zijn ziekenhuis. Eentje met veel fruit en groenten in plaats van het gebruikelijke vlees en witbrood.

Ze zeggen dat hij werd geïnspireerd om zijn eigen variant van ‘muesli’ te maken nadat hij met zijn vrouw tijdens een hike tocht door de Zwitserse Alpen een vreemd gerecht voorgeschoteld kreeg.

In het Zwitsers-Duits betekent muesli ‘stukjes fruit’. Oorspronkelijk was muesli dan ook niets meer of minder fruit met melk. Later heeft men hier granen, noten en zaden aan toegevoegd. Dat kwam ook omdat –toen men het eenmaal wilde bewaren- het fruit snel bedierf. Gelukkig wordt vandaag de dag muesli vaak met gedroogd fruit gemaakt en is het daardoor ook een stukje langer houdbaar. We zijn bijna terug bij de oorsprong.

Wil je je eigen muesli maken in plaats van een pak kopen in de supermarkt? Dan is dit het basisrecept waar je je eigen smaakmakers als kaneel, vanille, citrusrasp, gedroogde vruchten, kokossnippers of pompoenpitten aan toe kunt voegen. Net wat je zelf lekker vindt.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

RECEPT MUESLI

Ingrediënten: 400 gr havervlokken | handje gehakte noten | 75 ml honing | zeezout | 4 el kokosolie

Zet je oven op 180 graden en smelt ondertussen de kokosolie met de honing in een pannetje tot het een glad mengsel vormt. Mix de droge ingrediënten en giet het mengsel eroverheen. Spreid het op een met bakpapier beklede ovenschaal of bakplaat en bak je zelfgemaakte muesli in 15 minuten. Stamp of roer het goedje los en bak nog eens 15 minuten tot alles goudbruin is. Lekker met yoghurt of melk.


Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>