Moussaka

Moussaka is Grieks. Althans dat denken we. Maar het zal ook eens een keer niet zo zijn. Moussaka komt namelijk ook voor in het Turks (musakka), Roemeens (musaca), Slavisch (мусака) en Arabisch (musakhkhan). Moussaka zou ‘fris’ betekenen omdat men het daar vaak ook koud opdient. Toch kennen wij de Griekse moussaka vaak als een warm gerecht. Vreemd.

Van oorsprong zou moussaka uit de tijd van het Ottomaanse Rijk stammen. Vandaar dat het vaak in het Midden-Oosten en de Balkan gegeten wordt. Het is van oorsprong een gerecht gemaakt op basis van aubergine. De variant die wij als ‘Griekse specialiteit’ kennen bestaat vaak uit lagen van aardappel, lamsgehakt, ui, kruiden, aubergine, soms wat courgette, tomaat en kaas.

Toch schijnt deze variant, afgetopt met bechamelsaus, vermoedelijk van de Griekse chef-kok Nikolaos Tselementes te komen. Hij was thuis in de Franse keuken en wilde hiervan enkele elementen combineren met de Griekse keuken. De moussaka was geboren.

Vandaag de dag komt Moussaka voor in allerlei vormen en met allerlei verschillende ingrediënten. In de Arabische keuken is het met name een salade van tomaat en aubergine en in delen van de Balkan wordt de aubergine vaak vervangen voor wortel.

Onderstaand recept is een combinatie van twee moussaka-recepten uit een heel oud Grieks kookboekje dat ik ooit op een boekenmarkt vond. Ik heb namelijk de aardappelmoussaka gecombineerd met de courgettemoussaka. En daaraan heb ik ook zelf nog wat aubergine toegevoegd.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

MOUSSAKA

voor 3-4 personen


Ingrediënten moussaka: 500 gram half-om-halfgehakt | 2 tenen knoflook | 1 blik gepelde tomaten | 1 ui | 2 laurierbladeren | 1 courgette | 1 aubergine | 1-2 koppen olijfolie | 50 gram boter | peper | zout

Ingrediënten bechamelsaus: 4 el boter | 6 el bloem | 1 kop melk | nootmuskaat | Parmezaanse kaas


Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Snijd de courgette en aubergine in plakken van ongeveer 1 centimeter. Zet twee koekenpannen op het vuur. Doe in één koekenpan een kop olijfolie en laat in de andere koekenpan de helft van de boter smelten. Bak de groenten in de olijfolie totdat ze aan beide kanten wat gebruind zijn. Zet apart. Bak in de boter de aardappelschijfjes tot ze net niet ‘gaar’ zijn. Zet apart.

Snijd de ui fijn en pers de knoflook. Smelt 2 eetlepels boter in een hapjespan en fruit de ui samen met de knoflook 1-2 minuutjes. Voeg dan het gehakt toe en roer er even met een vork doorheen zodat het gehakt mooi lost van elkaar komt. Pureer de gepelde tomaten en voeg samen met de laurier, zout en peper toe. Roer goed door elkaar, doe een deksel op de pan en draai het vuur lager. Laat 30-40 minuten pruttelen. Je kunt overigens ook een scheut rode wijn aan de tomatensaus toevoegen voor wat meer smaak.

Begin met stapelen. Pak een ovenschaal en begin met een laag aardappelschijfjes. Schep daarop een dunne laag gehakt. Daar bovenop doe je een laag courgette en aubergine om vervolgens een gehaktlaag aan te brengen en weer aardappeltjes. Hoe je ook stapelt: eindig met een laag aardappels en druk goed aan. Laat even apart staan. Verwarm de oven ondertussen voor tot 180°C graden en start met het maken van de bechamelsaus.

Laat hiervoor de boter smelten in een hoger pannetje. Voeg de bloem toe en meng. Haal even van het vuur en giet er al kloppend, beetje voor beetje, de melk bij zodat je geen klonten krijgt. Zet terug op het vuur en laat dik worden. Giet de bechamelsaus over de groenten-gehaktstapel en bestrooi met de Parmazaanse kaas. Zet ongeveer 35 minuten in het midden van de oven. Laat even afkoelen voordat je het serveert want het is zeer heet.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>