“Mijn moeder is de beste kok die ik ken”

Mounir Toub groeide op in Eindhoven. Hij kan geen favoriet gerecht kiezen uit de keuken van zijn moeder. Ze zijn namelijk allemaal lekker. Toch deelt hij zijn moeders recept van Shakshuka met ons. En de overige recepten vind je in zijn nieuwste kookboek: Mijn Arabische Keuken

“Mijn moeder is een kookgek. Dat heb ik dus duidelijk van haar geërfd. Toen ze op 18-jarige leeftijd gehuwd naar Nederland kwam begon ze met koken. Ze was in een vreemd land, kende niemand, sprak de taal niet en kende alleen mijn vader. Door gerechten te koken die zij weer van haar moeder geleerd had, werd haar heimwee een beetje getemperd.

Elke keer als ik een gerecht van mijn moeder proef, voel ik me dan ook geliefd en gewenst. Als iemand de moeite neemt om voor jou te koken, getuigd dat in mijn beleving van ultieme liefde. De gedachte dat iemand in de ochtend opstaat met de gedachte ‘wat zal ik vandaag gaan koken’ en daar de hele dag mee bezig kan zijn tot het eten op tafel staat is liefde.

Het kost een gemiddelde Mexicaan echt veel te veel moeite zelf tortilla’s te maken. Niet voor niets stuurde mijn moeder me vaak de deur uit om ze te halen bij de lokale bakker: één familie in de straat. Ik nam dan een handdoek mee en vroeg om een kilootje. Voor een paar pesos kreeg je dat dan mee. De hele straat kocht er.

Mijn moeder is de beste kok die ik ken. In de 38 jaar die ik al van haar maaltijden geniet, heb ik niet één keer iets gegeten wat ik niet lekker vondMounir Toub

Boodschappen doen, voorbereidingen treffen, snijden, koken, proeven en als climax het gerecht stomend en wel met een lach op tafel zetten zodat iedereen ervan kan genieten. Als ik daaraan denk voel ik geluk en weet ik eens te meer hoe gezegd ik ben met een moeder die mij en mijn twee broers met alle liefde van de wereld heeft (op)gevoed.

018Mijn Arabische Keuken OudersDSC_0893
Mijn moeder is dan ook de beste kok die ik ken. In de 38 jaar die ik al van haar maaltijden geniet, heb ik niet één keer iets gegeten wat ik niet lekker vond. Vroeger maakte ze van elke dag een culinair feest. Zelfs op een doordeweekse avond kregen we feestmaaltijden voorgeschoteld.

Het kiezen van één favoriet gerecht is onbegonnen werk. Maar er is wel een aantal gerechten waar ik net iets gelukkiger van word. Haar Marokkaanse kip uit de oven met een saus van ingelegde citroen en olijven bijvoorbeeld. Of haar bastilla met kip, rfissa (konijn met linzensaus geserveerd op Marokkaanse laagjes pannenkoek) en shakshuka: tajine gehakt in tomatensaus die heel langzaam gegaard is op de barbecue.”

RECEPT SHAKSHUKA

Ingrediënten: 100 g sjalotjes | 1 bos koriander | 500 g rundergehakt | 1 ei | 1 el mosterd | 1 el gemberpoeder 1 el paprikapoeder | 6 tomaten | 1 rode ui | 2 el olijfolie | 2 el tomatenpuree | 1 tl gemberpoeder | zout | peper | 3 eieren

011Mijn Arabische Keuken Dag 1-20151227-Capture0025-2

Gehaktballen

Pel en snipper de sjalotjes. Pluk de koriander en hak fijn. Meng het gehakt met het ei, de mosterd, het gemberpoeder, paprika poeder, de sjalotjes en de helft van de koriander en draai mooie gehaktballetjes van circa 3 centimeter.

Shakshuka

Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd een kruisje in de onderkant van elke tomaat. Ontvel de tomaten door ze even onder te dompelen in een pan met kokend water en af te spoelen onder ijskoud water. De velletjes zijn nu makkelijk te verwijderen. Snijd de tomaten in gelijkmatige blokjes. Bewaar ook het vocht en de zaadjes, want daar zit veel smaak in en dat kunnen we natuurlijk goed gebruiken.

Snijd de rode ui in halve ringen. Plaats een tajine met een warmteverdeler eronder op het vuur en verwarm hierin de olijfolie. Bak de rode uien en de gehaktballetjes op zacht vuur in de tajine. Als de gehaktballen mooi goudbruin zijn, schep je de tomaten puree erbij en bak je deze 2 minuten mee.

Voeg vervolgens de tomaten aan de gehaktballen toe en breng aan de kook. Voeg dan naar smaak wat gemberpoeder, zout en peper toe. Doe de deksel op de tanjine en laat nog 12 minuten garen.

Maak met een lepel 3 kuiltjes in het mengsel en breek de eieren hierin los. Doe de deksel op de tajine en zet nog 7 minuten op zacht vuur.

Doe een minuut voor serveren de koriander erop.

Smakelijk!

Heb jij zelf een mooie herinnering aan de kookkunsten van je moeder (of vader) en wil je die met ons delen? Stuur ons een mailtje via onze contactpagina of laat hieronder een reactie achter.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>