Meatless Monday: viscurry

Iedereen die samenwoont zal het herkennen: er is altijd iets wat jij lekker vindt, maar je partner niet. Zo houd ik van fruit, mijn vriend niet. Ik vind gerookte zalm lekker, mijn vriend niet. Hij houdt van zoute drop, ik niet. Hij had vroeger graag kippenlevertjes, ik niet. Mijn moeder kent hetzelfde probleem. Mijn vader houdt van rood vlees, mijn moeder niet. Mijn moeder houdt van vis, mijn vader heeft toch liever wat anders. Mijn vader houdt dan weer van bonen, mijn moeder niet. En zo kun je nog wel even doorgaan.

Laatst kwam mijn moeder bij me eten. We waren de hele middag op pad geweest en ze zou blijven eten. Voor mijn vader had ze een kliekje in de koelkast gezet. Ik houd ervan mijn moeder wat andere dingen te laten proberen dan de standaard groenten, vlees en aardappelen. Ook al probeert mijn moeder de laatste jaren zelf ook steeds meer uit: in mijn ogen blijft het redelijk ‘veilig’. Toen schoot me te binnen dat mijn vader liever geen vis eet en mijn moeder dat juist erg lekker vond. Dus besloot ik een viscurry te maken: met een vis die mijn moeder lekker vindt en de vreemde smaken waar ik zo van houd.

Ik deed inspiratie op uit het tijdschrift foodies (editie september 2014), maar paste de vis, paddenstoelen en curry aan. Kortom: eigenlijk het idee van curry en vis bleef overeind staan. Wij hebben de pan in elk geval tot de bodem uitgelikt. Het was heerlijk!

Benieuwd waar curry oorspronkelijk vandaan komt? Lees dan deze post.

Viscurry

Ingrediënten:
150 gram oesterzwammen | bakje sugarsnaps | 1 rode peper | 2 rode uien | 2 tenen knoflook | 1 centimeter verse gember, geschild en grof gesneden | 2 talapiafilets | 2 el sesamzaadjes | olie | flinke eetlepel gele currypasta (Korma of Milde Curry van het merk Patak’s) | 200 ml kokosmelk | ½ limoen | olijfolie | (basmati)rijst

Snijd de oesterzwammen grof. Halveer het pepertje en ontdoe hem van zijn zaadjes. Snijd vervolgens in halve ringen. Snipper de ui en pers de knoflook. Snijd de talapiafilet in grote stukken. Zet ondertussen alvast een pannetje met water op voor je (basmati)rijst en kook deze volgens de gebruiksaanwijzing.

Neem een steelpannetje en rooster de sesamzaadjes. Neem een wokpan en verhit er een scheut olijfolie in. Bak de oesterzwammen samen met de sugarsnaps en peper zo’n 5 minuten op hoog vuur. Haal van het vuur, uit de wok en zet apart. Kijk ondertussen even naar je rijst.

Verhit nog een eetlepel olie in de wok. Bak de vis er nog 5 minuten in. Draai af en toe om zodat beide kanten gebakken worden. Voeg een lepel currypasta en naar smaak peper en zout toe. Roer nog een keer goed door en voeg de kokosmelk toe. Breng op middelhoog vuur aan de kook en voeg dan de groentes weer toe. Knijp er een halve limoen boven uit en serveer met de rijst.

Smakelijk!

1 Comment Meatless Monday: viscurry

  1. hanny van der Aa 10 december 2014 at 10:21

    Ja hoor, na een dagje wandelen door de DDW was ik wel toe aan iets lekkers.
    Patty verraste me met een heerlijke viscurry. Jammie jammie…Wellicht ga ik dit tochmijn man voorschottelen.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>