Matzes recept: Spinazie-aardappeltaart

Foto: Merette Kuijt
Het is een krokante en hartige lunch. Maar je kunt het natuurlijk ook onderdeel maken van het avondeten. Matzes worden traditioneel door Joden gegeten met ‘Pasach’. In het Jodendom wordt dan de bevrijding van de slavernij in het oude Egypte gevierd.

De Thora schrijft dat joden tijdens hun vertrek een opdracht van God kregen: ze moesten brood bakken zonder daar zuurdesem aan toe te voegen. Het brood mocht namelijk niet rijzen. Een eeuwenoude traditie waarbij nog steeds voorafgaand aan de week van Pesach het hele huis traditioneel wordt gezuiverd van alle laatste restjes gerezen brood.

Om de herinnering aan de slavernij en de bevrijding door god te gedenken eten nog steeds veel Joodse gezinnen rond Pasen een week lang matzes: een plat brood dat niet gerezen is. Eigenlijk een soort grote cracker. Normaal komt die niet uit een pakje. Want koosjere matzes worden bij voorkeur met de hand gemaakt waarbij het hele bakproces binnen 18 minuten moet zijn afgerond. Een kilootje kost je dan al snel 25 euro. Hieronder vind je een matzes recept voor een heerlijke matzes spinazie-aardappeltaart.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

RECEPT SPINAZIE-AARDAPPELTAART VAN MATZES

Voor 4 personen

Ingrediënten: 8 middelgrote aardappels, in schijfjes| 550 gram spinazie, kleingesneden | 7 matzes | 5 sjalotten, kleingesneden | 425 gram ricotta kaas | 150 gram mozarella | 1 citroen | zout | peper | zonnebloemolie

Verwarm je oven voor op 180 graden. Zet een koekenpan op het vuur en bak de aardappelschijfjes in wat zonnebloemolie totdat ze zacht (gaar) zijn. Breng op smaak met peper en zout. Pak een mengkom en mix de sjalotten, spinazie, ricotta, sap van 1 citroen en zout en peper. Laat de matzes even weken in water. Ze moeten zachter worden, niet papperig.

Vet een ovenschaal in met zonnebloemolie en leg een laag matzes op de bodem. Doe hier de spinaziemix op, vervolgens een laagje aardappelschijfjes en daar bovenop weer een laag matzes kruimel hier vervolgens wat mozzarella overheen. Ga zo door tot de spinaziemix op is, maar zorg er in elk geval voor dat de bovenste laag uit matzes bestaat. Zet zo’n 25-30 minuten in de oven.


Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

 

2 Comments Matzes recept: Spinazie-aardappeltaart

 1. M-J 12 april 2016 at 14:42

  Moet de spinazie eerst slinken voordat je mengt met uitjes, ricotta etc?
  Het is anders zo’n enorme hoeveelheid verse blaadjes.

 2. Patty 13 april 2016 at 16:38

  Hoi M-J,
  Dat hoeft niet perse, de spinazie zal ook in de oven wat ‘krimpen’. De spinazie wordt dan alleen niet zo ‘nat’ in vergelijking spinazie die eerst even aangezet is in een pannetje.
  Groetjes
  Patty

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>