“Als dit op tafel kwam, was het altijd feest”

Sander Thijssen groeide op in een dorpje in Noord Limburg. Niet zijn moeder, maar zijn vader kookte het merendeel van de week. Zijn feestmaaltijd: pap’s lasagne.

“Pap hield van koken. Hij kookte dan ook vijf keer per week. Ik kan me niet zo goed herinneren wat hij allemaal kookte, maar gevarieerd was het wel. Eén dag in de week was frietdag. Dan stond pap achter de frituurpan om de frieten en snacks te bakken. We mochten ook één ding kiezen dat we niet hoefden te eten. Voor mijn jongste zusje was dat macaroni. Mijn andere zusje en ik lustte echt geen spruiten, dus mochten wij die ‘overslaan’ of er in elk geval minder van eten.

Mijn zusjes waren sowieso niet zulke goede eters, maar de lasagne van pap ging er altijd goed in. Als dit op tafel kwam, was het altijd feest. Letterlijk en figuurlijk: ik at dit op al mijn verjaardagen. Ik was er gek op. Voor mijn gevoel stond pap dan uren in de keuken om twee schalen te maken. Zodra de eerste schaal op was –en dat was vrij snel- kwam de tweede op tafel. Die ging dan voor de helft op. Zo konden we het de dag erna nog een keer eten. Want zelfs als het uit de magnetron kwam, smaakte het nog lekker.

Ik at dit op al mijn verjaardagen.Sander Thijssen

Ik weet ook nog goed dat mijn beste vriendje en ik in de weekenden vaak bij elkaar speelden en keken waar er die dag het lekkerste eten op tafel stond. Dan beslisten we namelijk om daar te gaan eten. Toen ze ons doorhadden moesten we eerst bepalen waar we wilden eten, voordat we te horen kregen wat er die avond op tafel stond. Pap’s lasagne heeft mijn vriendje volgens mij nooit gehad. Dat was echt een gezinsdingetje.”

SONY DSCSONY DSC

PAP’S LASAGNE

Ingrediënten: 5 worteltjes (of ½ winterpeen) | 1 verse voet van een selderij | 50 gram ontbijtspek | 1 ui | 20 gram boter | 1 teen knoflook | 500 gram rundergehakt | 1 blikje tomatenpuree | 2,5 deciliter sugocasa-saus (Grand’Italia) | ½ vleesbouillontablet | 1 deciliter rode wijn | 2 theelepels oregano | 2 theelepels tijm | 1 pak lasagnebladeren | 1 pot bechamelsaus (170 ml) | 4 eetlepels slagroom | 150 gram geraspte belegen kaas | 40 gram gemalen Parmezaanse kaas

VLEESMENGSEL

SONY DSCmix sanderui en spiekbriefSONY DSC

Was de worteltjes en rasp ze. Was de selderij en snijd de voet (het onderste stuk) in stukjes. Snijd de ontbijtspek in repen en pel en snipper de ui. Verhit de boter in een braadpan en bak de ui, spek, wortel en selderij zo’n 3 minuten. Pel de knoflook en pers hem uit boven het ui-spek-wortel-selderijmengsel. Voeg ook het rundergehakt toe en laat 5 minuten meebakken. Vervolgens voeg je de de tomatenpuree, sugocasa-saus, bouillontablet, wijn, oregano en tijm toe en laat je het nog 10 minuten pruttelen. Roer er zo nu en dan door heen.

BECHAMELSAUS

SONY DSCSONY DSC

Meng de bechamelsaus met de belegen kaas en voeg vier eetlepels slagroom toe. Laat even staan terwijl je de oven alvast voorverwarmd naar 200 graden.

STAPELEN

SONY DSCSONY DSC

Bedek de bodem van je ovenschaal met zo’n vier lasagnebladeren. Strijk 1/3e van je vleessaus hier over en strijk het goed uit. Schep hierop ook 1/3 van je bechamelsaus en leg daar bovenop weer een laag van zo’n 4 lasagnebladeren. Bestrijk opnieuw met een vleeslaag en een bechamellaag. Beleg opnieuw met lasagnebladeren en bestrijk dit maal alleen met een vleeslaag. Leg hierop een laag lasagnebladeren en de overgebleven bechamelsaus. Bestrooi deze laag met de Parmezaanse kaas

AFBAKKEN

SONY DSCSONY DSC

Zet de schaal 35 minuten in de oven. Als je bovenste laag te snel bruin wordt, bedek het dan even met een laag aluminiumfolie. Serveer met een simpele salade zoals gemengde eikenbladsla met een tomaatje, rode ui en frisse yoghurtdressing.

Dit is pap’s lasagne. Smakelijk.
Sander


Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.
Heb jij zelf een mooie herinnering aan de kookkunsten van je moeder (of vader) en wil je die met ons delen? Stuur ons een mailtje via onze contactpagina of laat hieronder een reactie achter.

Foto’s: Patty van der Aa

2 Comments “Als dit op tafel kwam, was het altijd feest”

  1. Karin 22 juni 2014 at 07:56

    Heerlijk zo maak ik ook miin pastasaus maar eigenlijk nooit gebruikt voor lasagne ga ik ook eens proberen!
    Neem aan dat de meeste dat begrijpen maar de stukjes selderij worden ook met wortel ui spekmengsel gebakken (ze liggen nu nog op het aanrecht ;-)). Goed idee trouwens om juist de voet van de bleekselderij te gebruiken #nowaste.

  2. Patty 22 juni 2014 at 11:19

    Oeps. Die selderij moet er inderdaad gewoon in! Heb het aangepast. Benieuwd hoe je jouw bekende pastasaus in de lasagne vindt. Laat het me weten Karin. Ben benieuwd.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>