Twents krentenbrood

Ik houd van brood. Maar brood is ook de nummer één van grootste dikmakers als het op mijn slanke lijn aankomt in elk geval. En toch, soms, grijp ik gelegenheden aan om me er aan vol te eten. Zoals afgelopen Paasontbijt. Zeg maar eerder brunch waar ik mezelf verantwoordelijk voor had gemaakt. Ik maakte daarom een echt Fries suikerbrood (binnenkort online), verse croissants, verse harde broodjes alsook een krentenwegge. En mocht je nu denken: “wat is dat?” Nou, dat is Twents voor krentenbrood.

Wanneer er vroeger in Twente een kind geboren werd, kregen de ouders vaak een enorm krentenbrood aangeboden. Bij de geboorte noemde ze dit brood dan ‘kraamschudderswegge’. Een tot ‘de nok toe’ gevuld brood van minimaal 80 en maximaal 120 centimeter lang. Op sommige plekken in Twente houden ze nog steeds vast aan deze traditie en trakteren ze het bezoek op een snee wegge met roomboter.

Maar jij kunt het nu dus altijd maken. Want het is heerlijk. Alleen zorg dat je een grote vriezer hebt om het verse krentenbrood in te vriezen of anders heel veel bezoek. Want met de ingrediënten van dit recept maak je met gemak een brood van zo’n 35-40 cm lengte.

SONY DSC

Krentenbrood

Ingrediënten: 500 gram bloem | 3 dl lauwe melk | 35 gram verse gist | 1 tl zout | 1 ei | 1,5 zakje vanillesuiker | 100 gr boter, gesmolten | 250 gr rozijnen | 250 gr krenten | 75 gram oranjesnippers | 125 gram sukade

Voordat ik begin met het recept staan er misschien 2 ingredienten in de lijst die je niet 1-2-3 herkend: sukade en oranjesnippers. Ik heb er zelf wel even naar gezocht. Wat blijkt: de sukade kun je bij de bakafdeling van de Jumbo krijgen (evenals verse gist). Zelfs de allernieuwste en een van de grootste Albert Heijns hier in Eindhoven had deze twee ingrediënten niet. De oranjesnippers bestelde ik via www.notenhoek.nl. Een plek waar je overigens ook de sukade kunt bestellen die dit recept echt helemaal af maken!

En dan nu het recept. Zeef de bloem. Los de gist op in 1 dl van de melk en voeg toe aan de bloem samen met het zout, het ei, de vanillesuiker, gesmolten boter en rest van de melk en kneed tot een soepel deeg. Kneed zeker 5 minuten goed door en doe de deegbal dan in een kom. Dek deze kom af met vershoudfolie en een theedoek. Stop de kom in een met warm/kokend water gevulde braadslee of grotere pan en laat een half uur op een warme plek rijzen.

Was de krenten en rozijnen en laat goed uitlekken. Snijd de sukade en oranjesnippers eventueel klein als dat nog niet gebeurd is en voeg samen met de rozijnen en krenten toe aan het deeg. Meng alles goed door elkaar. Laat het deeg nog 15 minuten rijzen. Verwarm je oven alvast naar 50 graden en leg alvast een stuk bakpapier op een bakplaat.

Vorm van het deeg een brood van ongeveer 35-40 cm lang en zo breed als een sneetje brood. Leg dit op de bakplaak en zet deze in de oven. Zorg dat de oven op een kiertje staat. Op deze manier rijst het deeg nog net iets verder. Haal het brood na 15 minuten even uit de oven en draai de temperatuur omhoog tot 200 graden. Stop dan het brood weer terug in de oven en bak hem in 30-40 minuten goudbruin. Het brood is –zoals altijd- gaar als er geen deeg meer aan een satéprikker blijft kleven.

Laat dat bezoek maar aanrukken. Smakelijk!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>