Vroeger gingen we in de zomervakantie vaak dagjes weg. Dan kregen mijn broer, zus en ik een railrunner en trokken we met de NS door het land. Mijn moeder nam dan witte puntjes met kaas, ardennerworst en hagelslag mee. De hagelslag was dan al lang niet zo knapperig meer. Maar dat boeide niet. Als tussendoortje kregen we vaak ook een krentenbol. We beschouwden het als iets luxe. Want het was vaak alleen weekend of vakantie als we zo’n bol mochten eten.
Later, toen mijn moeder een eigen levensmiddelenwinkeltje in een bejaardenhuis had, mochten we vaak de bestelling naar de bakker brengen. We wisten precies op welke tijden we moesten gaan om een versgebakken krentenbol in ontvangst te nemen. Nog warm van de oven peuzelden we die op weg naar huis op. Dat was mooi. Maar waarom eten we krentenbollen? Wie heeft dat bedacht? Lang heb ik gedacht dat de krentenbol vast gewoon een lekkere uitvinding was. Of dat het iets met Kerst (vanwege de kerststol) te maken had. Toch is het een stuk somberder…
Bij Rooms-katholieke begrafenissen werd er vaak wat te eten uitgedeeld. In Amsterdam was dit bijvoorbeeld rouwpeperkoek welke ze net als bij de Enschedesche rouwbiscuits in wit papier verpakten en met zwarte linten versierden. Deze versnaperingen werden dus vaak tijdens begrafenissen gegeten. En hoewel je gewoonlijk geleerd wordt alles op te eten, was het bij begrafenissen de bedoeling iets over te laten zodat de armen ook te eten hadden. Vaak kwamen de armen dan op een plek bij een om het eten in ontvangst te nemen. Ook bij niet katholieke begrafenissen werd vaak iets te eten gebakken. Bijvoorbeeld de krintehalskes: een soort krentenbrood dat in blikken gebakken werd. Ook werden er krentenbollen gebakken.
Krentenbollen werden daarmee vaak ook leedbollen genoemd. Ze speelden namelijk een rol tijdens verschillende begrafenissen. (Bron: Nederlands Bakkerijmuseum)
Desalniettemin hanteren we deze gewoonte niet meer en wordt de krentenbol vaak als lekker ontbijt, tussendoortje of met kaas erop tijdens de lunch gegeten. Voor mij is de krentenbol nog steeds hét broodje dat ik meeneem als ik er een dagje op uit trek.
Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.
KRENTENBOLLEN
Ik heb weer eens gesjoemeld en krentenbollen bij de supermarkt gekocht. Wil je ze zelf maken? Probeer dan eens dit recept van Stofzuigerzen.
Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.