Mama’s kipkerriesoep

Natuurlijk is What Mom Would Cook een ode aan mijn moeder. Zij leerde me koken. Zij bracht me wat kneepjes bij en zij is ook de vrouw die ik bel wanneer ik even vastloop met een recept. En ook al kan ze me vanwege de complexiteit van dingen die ik in mijn vrije tijd soms kook, vaak niet helpen. Mijn moeder is een koningin in de keuken. Punt.

Nu ik veel intensiever met koken en bloggen bezig ben en hierbij ook af en toe mensen portretteer over hun familierecept-herinnering, druppelen er langzamerhand steeds meer eetflarden van vroeger binnen. Eén ding is me altijd bijgebleven. Sterker nog: ik maak het nog geregeld zelf naar recept van mijn moeder: haar kipkerriesoep. By far een van mijn en mijn broers soepfavorieten.

Voordeel is dat je het heel makkelijk kunt maken: vaak met dingen die je in huis hebt. Met of zonder vlees. Van potjes bouillon tot eigen gemaakte bouillon. Ik maak het vooral als ik geen zin heb om naar de supermarkt te gaan. Want kerriepoeder, ui, ei, boter, bloem en kippenbouillon heb ik altijd in huis. Het enige wat dan heel soms ontbreekt is de kip zelf. Maar die ligt dan soms nog mijn vriezer.

Easy, tasty en helemaal van mijn moeder.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een herinnering die je met mij wil delen? Mail me dan op whatmomwouldcook@gmail.com.

MAMS KIPKERRIESOEP

Ingrediënten: 2 eitjes | kerriepoeder | 1 pot kippenbouillon met vlees | 50 gram boter | 50 gram bloem | ½ ui

Kook de eitjes hard, laat ze schrikken en afkoelen. Zet even apart. Snijd de ui fijn. Laat de boter smelten in een soeppan en fruit de ui kort. Giet de kippenbouillon even af zodat je de kip apart kunt houden: je hebt namelijk eerst de bouillon zelf nodig.

Voeg een grote eetlepel kerriepoeder toe en bak even mee. Voeg dan de bloem toe en klop met een mixer samen. Je krijgt nu van die brokjes, maar dat hoort zo. Neem de pan even van het vuur en voeg een klein beetje bouillon toe. Klop tot je geen klonten hebt en voeg zo telkens meer bouillon toe totdat je al een ‘soepje’ begint te krijgen. Let op dat –wanneer je een pot bouillon gebruikt- je deze ook nog met 2-3 potten water moet verdunnen.

Pel ondertussen de eitjes en snijd ze grof. Stop dit bij de soep net zoals het kippenvlees dat je apart gehouden hebt. Voeg naar smaak peper en zout toe. De soep moet gebonden zijn. Als dat niet zo is, heb je waarschijnlijk te weinig bloem gebruikt. Je kunt dit nog verdikken door een beetje van de soep in een kopje te doen en hier extra bloem aan toe te voegen en goed te kloppen. Wanneer je dit bij de soept voegt en het even laat koken, zal de soep vanzelf dikker worden.

Je kunt de kippenbouillon ook zelf maken. Bijvoorbeeld via het recept van Imke’s Zondagse kippensoep.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>