Kerst zonder stress: 12 uur gegaarde kalfssukade met bietenjus en krokante paling

Kerst is voor mij de mooiste tijd van het jaar. December sowieso. Rookpluimpjes als je ademt, ongegeneerd warme chocolademelk met slagroom drinken en heel veel eten. Zelf baal ik een beetje dat ik dit jaar niet aan koken toekom. Op eerste kerstdag gaan we naar de schoonouders. Op tweede Kerstdag naar mijn ouders. En mijn moeder wil dit jaar ‘niet moeilijk’ doen. Dus we gaan sinds jaren weer eens gourmetten. Maar dat is voor mij niet echt koken.

Desalniettemin heb ik een aantal super fijne Kerstrecepten die ik de komende week met je ga delen. Van voorgerechten, hoofdgerechten tot hapjes voor bij de borrel. Gerechten die wel nét dat beetje extra liefde nodig hebben, maar die niet onnodig ingewikkeld zijn. En, om het op Kerstdag zelf ook nog leuk te houden: bijna al deze gerechten kun je op je gemakje een dag eerder voorbereiden.

Kerst zonder stress: I love it!

Onderstaand vind je een recept van Joop Braakhekke. In zijn boek ‘Le Garage’ vind je een aantal Franse klassiekers. Klassiekers waar mijn hart in elk geval sneller van gaat kloppen. Inmiddels heb ik deze kalfssukade al 3 keer gemaakt en nog steeds hebben mijn tafelgasten het over dit recept. De textuur van het vlees is verrukkelijk. Botermals. De bietenkalfsjus is zelfs bij degenen die beweerden geen bieten te lusten, in de smaak gevallen. Dus als je nog een gerecht voor Kerst zoekt, of een cadeau: maak dan dit gerecht uit Le Garage en koop dat boek!

Recept: 12 uur gegaarde kalfssukade met bietenjus en krokante paling
Voor 4-5 personen
1 kg kalfssukade | grove mosterd | 1 fles bietensap (750 ml) | ¾ pot kalfsfond | 2 kleine gerookte palingen| panko of paneermeel | beetje water | zonnebloemolie om te frituren | peper | zout

Voor dit recept houd ik ongeveer 200 gram vlees per persoon aan. Zo kun je precies uitrekenen hoeveel je zelf nodig hebt. Verwarm de oven tot 80 graden. Smeer de kalfssukade royaal in met de grove mosterd, peper en zout. Leg in de ovenschaal en zet 12 uur in de oven. Probeer goed te timen: om 20 uur ’s avonds erin, is dus om 8 uur ’s ochtends eruit. Laat de kalfssukade volledig afkoelen. Als je het nu proeft, vraag je jezelf echt af waarom je er twaalf uur op gewacht hebt. Maar even geduld nog!

Kook het bietensap tot de helft in en voeg dan de bouillon toe. Breng op smaak met peper en zout. Zet apart, dit kun je later opwarmen.

Tot zover kun je alles voorbereiden. Als je een bijgerecht wilt, raad ik aardappelpuree aan. Deze kun je ook al vooraf voorbereiden en in de magnetron opwarmen.

Kort voor serveren dien je het gerecht af te maken. Dat doe je door de onderstaande drie stappen ongeveer tegelijkertijd op te pakken:

1. Verhit zonnebloemolie in een pan. Dit is voor je paling. Snijd de paling in stukjes. Maak een beslag van de panko of paneermeel en water. Haal je paling hier door heen. En frituur totdat de korst lichtbruin wordt en krokant is. Leg even op een keukenpapiertje om overtollig vet eraf te halen.

2. Snijd de kalfssukade in grote plakken: één plak is voor 1 persoon. Verhit boter in een pan, wacht tot de boter goed heet is en bak de kalfssukade in ongeveer 3 minuten aan elke kant botermals.

3. Verhit je bietenjus. Deze heb je straks nodig.

Als je aardappelpuree hebt, schep je deze op een bord. Leg daar het vlees bovenop en giet er wat jus overheen. Top af met de krokante paling.

Kerst zonder stress. Het was nog nooit zo smaakvol want deze kalfssukade is echt botermals!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>