Ik drink het niet meer. Zeg ik wel eens. De laatste keer dat ik dat echt goed deed belandde ik van plaats A in plaats B en had ik geen idee hoe ik dat gedaan had. Maar laatst kwam er toch weer een vriendin aanzetten met Jägermeister. We bestudeerden het etiket en kwamen wederom niet verder dan: ‘het is Duits. Of Oostenrijks’ Ja, toch? Ach, het is in elk geval lekker nu het buiten kouder wordt. En nu ik lekker in de Oostenrijkste sneeuw zit.
Jägermeister betekent in het Duits jachtmeester. Het is een kruidenlikeur met 35% alcohol die van oorsprong in Wolfenbüttel (Duitslands) gemaakt wordt. In 1878 startte Wilhelm Mast namelijk daar zijn distilleerderij. Toen was het drankje nog niet helemaal het kruidenlikeur dat we vandaag de dag kennen. Dat recept dateert namelijk uit 1934 en bevat 56 kruiden zoals citrus, zoethout, anijs, maanzaad, saffraan, gember, ginseng enzovoorts. Het was dus een werelds drankje gezien het feit dat de kruiden uit alle windhoeken van de wereld komen. Een jaartje later, in 1935, verscheen het likeurtje op de Duitse markt. Het was bedoeld als geneesmiddel met name tijdens verkoudheidjes. Nog steeds staat Jägermeister overigens nog in veel Duitse huishoudens in het medicijnenkastjes.
Wij Hollanders drinken het vaak in de winterdagen om even ‘warm’ van binnen te worden. Of we mengen het tijdens de après ski op wintersportvakantie met wat red bull en noemen het dan ‘flying hirsch’.
Maar waarom dan een of ander hert als logo? Welnu, dat is gebaseerd op de legende van Sint Hubertus, de beschermheilige van de jagers. Een kop van een hert met een verlicht kruid tussen de takken van het gewei. Niet raar als je drankje ‘jachtmeester’ heet natuurlijk.
Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.
Flying Hirsch
Ingrediënten: Jägermeister | red bull
Neem een groot glas en een borrelglas. Schenk in het borrelglas een scheut Jägermeister. Zet het borrelglaasje in het grote glas en giet de red bull in het grote glas totdat het bijna de rand van het borrelglaasje bereikt. En dan nu in één keer achterover slaan. Geloof me, tijdens de après ski smaakt dit heerlijk