Indrukwekkende groentetaart met brie

Ik eet steeds vaker vegetarisch. Niet dat ik geen vlees meer eet, maar ik merk dat ik daar steeds minder behoefte aan heb. Mede omdat groenten zo lekker zijn. Zo heb ik verschillende dagelijkse kost die in een handomdraai klaar zijn, maar toch heerlijk. En daar houd ik van: heus niet alles hoeft super gecompliceerd te zijn en er super lekker uit te zien.

Mocht je je nog afvragen waarom ik de keuze maak om juist de gerechten te maken waar ik over schrijf: ik ben verslaafd aan kookboeken, heb veel abonnementen op foodmagazines en ik speur internet af naar de mooiste foto’s van eten. En als foto’s me aanspreken denk ik: dat ga ik ook maken. En vervolgens geef ik er een Patty-twist aan.

Ik weet dat ik daarmee afwijk van mijn kernwaarden van what mom would cook. Maar het feit is dat deze gerechten zo simpel zijn dat je ze als drukke moeder zeker moet kunnen maken. Oke, dat was in beginsel niet waarom ik dit blog maakte, maar no worries: ook dat komt goed. Binnenkort maak ik namelijk old skool home made limonade. Ik ben er inmiddels zelf aan verslaafd.

Maar eerst deze simpele groentetaart waarmee je een goede indruk maakt op je gasten.

SONY DSC

Ingrediënten hartig taartdeeg: 120 gram bloem | 80 gram boter (in blokjes) | ei | eetlepel koud water | snufje zout
Ingrediënten vulling: 2 courgettes | 2 winterpenen | 1 blok brie | 2 tenen knoflook | paar takjes tijm | peper en zout

Maak hartig taartdeeg. Je kunt deze ook kopen in de winkel als je wat luier bent of geen zin hebt om langer in de keuken te staan. Voor zelfgemaakt hartig taartdeeg mix je de bloem met het snufje zout. Vervolgens voeg je de boter, het ei en lepel water toe en kneed je het deeg tot je een samenhangende bal hebt. Wikkel deze in vershoudfolie en laat ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.

Ondertussen kun je beginnen met de vulling van de taart. Snijd daarvoor de courgette en wortels met een mandoline (of dunschiller) in dunne plakken. Zorg dat de plakken ongeveer even breed zijn (dan krijg je namelijk de mooiste taart). Een breedte van 2 centimeter is mooi. Bewaar de overgebleven restjes wortel en courgette. Mocht je namelijk te weinig vulling hebben, dan kun je hier de randen nog mee vullen. Leg apart. Snijd ook de brie in dunne plakken en de knoflook in stukjes.

Verwarm de oven tot 180 graden. Neem het deeg uit de koelkast en rol uit. Neem een taartvorm, ik heb daarvoor een lage springvorm met losse bodem gebruikt (eentje van 20 cm), en bekleed deze met bakpapier. Leg het deeg in de springvorm en druk de bodem en randen goed aan. Verwijder het deeg dat over de randen hangt.

Start met de vulling. Rol vanuit het midden van je taart een reepje wortel op en als je het rolletje bijna klaar hebt, voeg dan een stukje courgette toe die je vervolgens om de wortel rolt. Herhaal dit continu totdat je geen ingrediënten meer over hebt. Zorg dat je niet te strak oprolt, er moet namelijk nog brie tussen. Steek de brie er tussen als je alles opgerold hebt, verdeel de knoflook ook over de taart en stop de kapotgesneden teentjes goed tussen de lagen. Hetzelfde doe je met de tijm.

Bak de taart in ongeveer 30 minuten in een warme oven. De taart is goed als de brie lekker gesmolten is en het deeg mooi goudbruin.

2 Comments Indrukwekkende groentetaart met brie

  1. Pingback: Groente Spiraal Taart -Foodblogswap | Keukenatelier

  2. Pingback: Groente Spiraal Taart - Foodblogswap - Keukenatelier

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>