Vraag een toerist naar een typisch Hollands gerecht en de kans is groot dat hij met hutspot op de proppen komt. Niet gek aangezien dit gerecht al eeuwen in de Nederlandse keukens gemaakt wordt. Maar is hutspot daarmee ook écht Hollands? We weten namelijk allemaal dat de aardappel van oorsprong helemaal geen Nederlands, laat staan Europees product is…
Het was 1574, de Spaanse troepen werden op 2 en 3 oktober na 4 maanden de stad Leiden te hebben omsingelt, gedwongen hun poging de stad te bezetten te staken. Onze Prins van Oranje had namelijk de dijken laten doorprikken en er was noodzaak te vluchten voor de naderende overstroming. Ze hadden dus behoorlijk wat haast en lieten hun tentenkampen levenloos achter inclusief het eten wat ze op dat moment aan het maken waren.
De Leidse bevolking had zich niet goed voorbereid op een omsingeling en na vier maanden geen toevoer van eten buiten de stad te hebben gehad, sloeg de honger toe. In het verlaten legerkamp vonden de Leidenaren een maaltijd die de Spanjaarden net voor hun vlucht aan het bereiden waren. Het was een mix van pastinaken, fijngestampte wortelen en uien.
Er is één groot verschil met de hutspot van toen en die van nu. Namelijk dat er nu in plaats van pastinaak, aardappelen worden gebruikt. Simpelweg omdat wij Hollanders begin 19e eeuw aardappelen lekkerder vonden dan pastinaak en dat sinds de dag van vandaag zo gehouden hebben in ons hutspotrecept. Helaas konden we niets vinden over de Spaanse variant van dit prakje. De naam zoals wij dit gerecht nu kennen is trouwens wel heel simpel uit te leggen: een potje eten dat door elkaar gehutst (gehusseld) werd. Hutspot dus. Zo moeilijk hoeft het allemaal niet te zijn…
Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.
HUTSPOT
Ingrediënten: 1 kilo winterpeen | 1 kilo aardappels | 400 gram ui | klont boter | scheut melk | peper | zout
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in evengrote stukken. Breng de aardappels aan de kook. Maak de winterpeen schoon en snijd in reepjes. Hak ook de uien grof. Wanneer de aardappelen ongeveer 10 minuten koken, voeg je de wortelen en ui toe. Laat even meekoken totdat de aardappelen helemaal gaar zijn. Mijn moeder zegt altijd dat aardappelen gaar zijn zodra ze makkelijk van een vork vallen als je erin prikt. Giet het goedje af en stamp het fijn. Wil je het wat romiger maken, voeg dan een klont boten en een scheut melk toe. Breng op smaak met peper en zout.
Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.
Om dit gerecht smeuíger te maken kan je uitgebakken spekjes
erdoorheen scheppen wanneer je de stamppot klaar is .
Heerlijk !!!!!!!!!!