De hippe humus geschiedenis

Foto: Merette Kuijt
Er zijn Nederlanders die denken dat humus iets ‘nieuws’ is. En dat is ook niet gek als je ziet hoe humus de laatste jaren gevochten heeft voor een plek op onze menukaarten. Waar komt deze super food vandaan? Wat is de hippe humus geschiedenis?

Humus wordt al eeuwenlang gegeten in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. De kikkererwtenpasta met een vleugje Tahin zou oorspronkelijk uit West-Azië komen. Niet gek dat er door verschillende landen beslag gelegd wordt op de uitvinding van deze super food. Wat het bepalen van de oorsprong zo lastig maakt, is dat humus zo makkelijk te maken is en daardoor overal in verschillende varianten voorkomt. Sommige bronnen beweren dat het het oudst bereide gerecht ter wereld is. Weer anderen zeggen dat het uit de 12e eeuw stamt en uitgevonden werd door Saladin: de generaal die de Ajjoebidische dynastie van Egypte en Syrië stichtte alsook Jeruzalem veroverde. Maar ook dat is nooit bewezen.

Als we kijken naar de oorsprong van kikkererwten, het hoofdingrediënt van humus, moeten we terug naar het Middellands zeegebied en het Midden-Oosten. Hier komen kikkererwten namelijk al duizenden jaren voor. Ze werden veelvuldig bereid in de keuken van het oude Mesopotamië en Rome. Ook de Grieken Plato en Socrates schreven over de voedingswaarde van dit ingrediënt.

Vandaag de dag hebben nog twee landen ruzie over wie dit gerecht aan hun keuken mag toeschrijven: Israël en Libanon. Het ging zelfs zo ver dat de Libanezen in 2008 eisten dat hun humus de beschermstatus kreeg. Op die manier zou humus Libanees erfgoed worden en werd Israël gedwongen hetzelfde goedje onder de naam van kikkererwtenpasta te verkopen. Israël liet het er niet bij zitten en ging de strijd met Libanon aan voor het wereldrecord van de grootste schaal humus. In 2009 won Libanon met 2000 kilo humus. Een jaar later stond het record weer op naam van Israël met 4090 kilo. Maar, je raadt het al, kwam Libanon met de overtreffende trap van 10.452 kilo kikkererwtenpasta. Hetzelfde getal dat het aantal km2 grondgebied van het land weergeeft. Het lot om de oorsprong van humus is nog altijd niet beslist.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

HUMUS

Ingrediënten: 1 blik kikkererwten (500 gram) | 2 tenen knoflook | 75 ml citroensap | 30 gram tahin | flinke snuf zout | 4 theelepels chilipoeder | zwarte peper | 30 ml olijfolie

Hak de knoflook fijn. Neem een blender en stop daar de knoflook, kikkikkererwten, citroensap, tahin, chilipeper en zout in. Mix tot het er romig uit ziet en schep het over in een kom. Strooi er wat zwarte peper over en besprenkel met de olijfolie.

We trekken geen land voor, maar wij raden Libanees brood aan bij deze humus.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>