Hjónabandssæla: de taart waarop ze ‘ja’ zei

Een jaar geleden ging mijn beste vriendin met haar vriend op vakantie naar IJsland. Ze hadden nog getwijfeld waar ze precies naar toe zouden gaan: wat zonnigs of toch niet. Het werd dus IJsland. Nietsvermoedend werd ze daar ten huwelijk gevraagd. De eigenaresse van de Bed & Breakfast waar ze verbleven , maakte ook dezelfde dag nog deze taart. Een IJslandse specialiteit waarvan de oorsprong van de naam onbekend is. Desalniettemin wordt deze taart vaak de ‘wedded bliss’ of ‘Happy Marriage Cake’ genoemd. Simpelweg omdat de IJslanders claimen dat hij zo lekker is dat je partner er altijd van kan genieten.

Niet gek dat we voor het huwelijksfeest losbarstte uren in de keuken stonden en 12 van deze taarten bakten zodat alle bezoekers ook nog iets zoets voor de weg naar huis hadden. En een kind kan dus de was doen. Want hjónabandssæla is super simpel om te maken, redelijk vezelrijk en in een mum van tijd klaar.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Laat het ons hieronder weten.


HJÓNABANDSSÆLA
60 gram havermout | 60 gram bloem | 1 ei | 80 gram bruine suiker | 85 gram volkorenmeel | 100 gram zachte margarine | 1/4 theelepel baking soda (optioneel) | ¼ pot jam naar smaak


Verwarm de oven voor op 200°C. Mix alle droge ingrediënt en voeg dan de boter toe. Kneed goed door elkaar en voeg het ei toe. Mix opnieuw door elkaar. Houd ¼ van het deeg even apart. Bekleed een bakblik met bakpapier en druk de grootste deegbal uit op het papier in de vorm van een rondje. Dit is heel makkelijk met je handen te doen: je hebt dus geen deegroller nodig. Besmeer het deeg nu royaal met jam. Pak het overgebleven stuk deeg en verbrokkel het over de jam zodat je tijdens het bakken een kruimige korst krijgt. Zet het 20 minuten in het midden van de oven. Wij aten het koud, maar ik heb gehoord dat hij warm ook erg lekker smaakt.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>