Heerlijke courgetteballetjes uit Griekenland

Dit is weer een ontdekking van me. Het is zo simpel, dat ik er zelf dus nooit op gekomen ben het zelf te maken. Laat staan verzinnen. Maar toen ik afgelopen oktober in Griekenland was en één van de koks dit zag maken, moest ik weten wat het was en hoe ze het maakte. Het antwoord was: “dit zijn courgetteballetjes, gemaakt van pannenkoekenbeslag met geraspte courgette. Je maakt er balletjes van en die frituur je in de zonnebloemolie.” C’est ca.

Gepaard met een heerlijke saus van yoghurt en munt (dus geen tzatziki!) eet je dit als vooraf, borrelgerecht, bijgerecht of gewoon als ‘gezonde’ snack (het is tenslotte wel gefrituurd in de olie).

Zodra je het beslag gemaakt hebt, schep je er met een lepel een stuk deeg uit die je vervolgens met je handen van de lepel ‘afknijpt’ direct de hele olie in. Belangrijk dus dat de olie op temperatuur is en het courgetteballetje direct gaat borrelen.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

Courgetteballetjes

Ingrediënten: 1 grote courgette | 250 gram bloem | 500 ml melk | 2 eieren | mespunt zout | zonnebloemolie om in te frituren

IMG_0873IMG_0880

Zet een pan met zonnebloemolie op het vuur en laat goed warm worden. Maak vervolgens het pannenkoekenbeslag. Mix hiervoor de bloem met de melk en eieren tot een glad beslag en voeg een snuf zout toe. Rasp de courgette en knijp er met je handen het meeste vocht uit. Voeg aan het beslag toe.

Zodra de olie warm is, schep je met een eetlepel beslag uit de kom. Je knijp dit beslag vervolgens met je handen van de lepel en laat het in de hete olie ‘vallen’ (pas op dat je het niet te hoog boven de olie doet, dat gaat spetteren op jezelf)

Zodra de balletjes gaan drijven en er mooi goudbruin uitzien, zijn de courgetteballetjes goed om te serveren. Heerlijk met een yoghurt-muntsausje erbij. Deze maak je door Griekse yoghurt met verse munt en een klein beetje knoflook, peper en zout te mengen.

Ik kan wel een heel bord van deze balletjes op. Zo lekker is het!

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>