De geschiedenis van hamburgers!

Als we alleen naar een platgeslagen stuk vlees zouden kijken, zoals de hamburger vaak getypeerd wordt, moeten we helemaal terug naar de strijders uit het leger van Dzjengis Khan in Mongolië. Zij legden al in de 13e eeuw een stuk rundvlees tussen zadel en paard om het op die manier mals te masseren. Toen Dzjengis kleinzoon Koeblai Moskou veroverde en het platte vleesje introduceerde, waren het de Russen die het trucje afkeken en er ei en ui bij stopten voor een vollere smaak.

Rond 1600 waaide het gerecht over naar West-Europa. Hamburg, een van de belangrijkste havensteden aan de Baltische zee, was een van de eerste plaatsen waar het rauwe rundvleesgerecht populair werd. Met één verschil, dat de hamburgers besloten het vlees alleen nog even licht aan te bakken. Door deze kooktoevoeging werd de bereiding van het rauwe vlees al snel de Steak Hamburg Stijl genoemd. En dat evolueerde simpelweg tot de naam hamburger.

Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn als ze beweerden dat de hamburger iets is dat ze zelf uitgevonden hebben. Niet gek gezien de hoeveelheid vleesschijven die er jaarlijks op dit continent doorheen gaan. Maar toch waren het de Duitse immigranten die de steak Hamburger stijl mee naar de VS namen. Bij Delmonico’s in New York stond in 1830 de eerste hamburger op de kaart. De toevoeging van het broodje kwam pas in 1900…

Eén van de klanten van Louis’ Lunch uit New Haven bestelde een steak to go. De kok had geen idee hoe de man het anders op kon eten en stopte de steak tussen twee boterhammen. Of dit het echte verhaal is, weet niemand. De hamburger zoals we ‘m vandaag de dag kennen wordt geclaimd van Ohio tot Wisconsin en van New York tot Kansas. Maar lekker is ie nog steeds.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

HAMBURGER

Ingrediënten: 500 gram rundergehakt | 2 plakken bacon | 1 tomaat | 2 plakken cheddar | peper | zout | tomatenketchup | 2 blaadjes sla | 2 hamburgerbroodjes

Mix het gehakt met wat peper en zout, deel in 2 en maak er platte schijven van. Laat een grilpan heet worden op het vuur en bak het rundvlees in 3-6 minuten aan beide kanten. Beleg met een plak cheddar en laat een beetje smelten. Niet te lang want anders wordt je burger taai. En het lekkerste is hij als hij nog lekker rood van binnen is. Zet ondertussen een ander pannetje op hoog vuur en bak de bacon.


Snijd het hamburgerbroodje doormidden en beleg met een blaadje sla en een klein beetje ketchup. Leg het vlees met de cheddar er boven op, vervolgens de bacon en de bovenkant van het broodje. Dit is de meest basic hamburger maar wel gigantisch lekker!


Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

1 Comment De geschiedenis van hamburgers!

  1. Pingback: Patty’s patties | What mom would cook

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>