Kerst-in-aantocht: super lekker gluhwein recept

Ik weet nog dat ik begon met ‘drinken’. Bier was veel te bitter, wijn was echt niet lekker en van de echt sterke drank op de Passoa en Safari-jus na moest ik het ook niet hebben. Ik was een beginnende drinker terwijl mijn ouders beneden het restaurant runden, ik onze koks elke avond na werktijd een grote pint zag drinken en mijn ouders vrolijk meededen. Ik voelde me een loser. Mijn broer stelde me gerust: het was gewoon even doorzetten. Daarna ging je het vanzelf lekker vinden. Hij had gelijk.

Nu probeer ik op Untapped zoveel mogelijk biertjes te ‘unlocken’, bezoek ik wijnboeren op vakantie en lust ik zo nu en dan best wel wat sterkers. Er zijn maar een paar van die drankjes die ik af en toe drink. Zoals jagermeister (met wintersport), rum (alleen in de chocolademelk met wintersport) en glühwein: met Kerst na een (lange) wandeling.

Glühwein. Het drankje dat ze in Scandinavische landen Glogg en in Engeland Mulled wine noemen, maar elk met hun eigen kruiden en specerijen bereiden en warm serveren. Juist omdat het in zoveel landen voorkomt, is de oorsprong ervan wat lastig te achterhalen. Blijkbaar werd wijn namelijk al in het oude Egypte, in het jaar 3150 voor Christus, van kruiden voorzien omdat ze dachten dat dit dan helende krachten had. Ik kan ze niet ongelijk geven. Een slokje glühwein voelt voor mij op een of andere manier namelijk ook ‘gezond’. Ook de Romeinen dronken het om die reden.

Het is niet bekend of het ook de Romeinen waren die de gluhwein tijdens hun veroveringen mee namen, de rest van Europa in. Wijn werd immers overal gedronken met of zonder kruiden. En het was tijdens koude dagen nu eenmaal aangenamer om het even op te warmen: dan gloeide je er helemaal van op.

Glühwein. You love it or you hate it. Voor mij was het in elk geval de eerste keer dat ik het zelf maakte. En hij was zo succesvol dat ik op dit gluhwein recept wel even wil proosten!

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Laat het me hieronder weten of stuur een mail naar whatmomwouldcook@gmail.com

Gluhwein

Ingrediënten:1,5 liter wijn (liefst eentje met een beetje body) | 2 kaneelstokjes | 5 sinaasappels | behoorlijk wat kruidnagels | 8 theelepels kristalsuiker | een hele nootmuskaat | 2 theelepels brandy | 1,2 liter water

Neem een van de sinaasappels en stop deze vol met kruidnagels. Snijd de overige sinaasappels in schijfjes. Giet de wijn in een grote pan, rasp de nootmuskaat erover en voeg alle andere ingrediënten toe. Zet een pan met dikke bodem op het vuur en verwarm tot de suiker volledig opgenomen is door de wijn en het water. Draai het vuur lager en laat nog 20 minuten staan. Let op: je gluhwein mag niet koken, dan verdampt je alcohol en dat wil je natuurlijk niet ;)

Proost, op de feestdagen en op dit gluhwein recept!

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>