De wereldfaam en geschiedenis van de pannenkoek

Foto: Merette Kuijt
Wat is de geschiedenis van de pannenkoek? Er zullen namelijk weinig gerechten zo oud zijn dan de pannenkoek. Archeologische vondsten toonden eerder al aan dat de pannenkoek al diep in de prehistorie gebakken werd. Niet gek omdat de basisingrediëntje melk, meel en eieren al lange tijd te krijgen zijn. Het mooie is: overal ter wereld is hij bekend. Weliswaar niet altijd met dezelfde structuur of dikte, maar wel met ongeveer dezelfde ingrediënt en bak wijze.

Het is dus niet te zeggen welk volk de pannenkoek bedacht heeft. Vanwege de simpele samenstelling en makkelijke bakwijze is de pannenkoek namelijk op zowat elk werelddeel afzonderlijk uitgevonden. Ver voordat er überhaupt wereldreizigers bestonden. Zo noemden de Romeinen het Alita Docia, wat ‘wat zoetigs’ betekent. Maar kenden de oude Grieken het al als ‘tēganitēs’.

Het klopt dan ook niet dat de Nederlanders de pannenkoeken mee naar Amerika namen. De indianen hadden namelijk al decennia lang hun ‘Nikehick’. En zo kunnen we nog wel even doorgaan: in Afrika noemen ze het soms ‘injera’, in Indonesië ‘serabi’, Japanners noemen het ‘okonomiyaki’, in Maleisie heet het ‘lempeng’ en de Nepalezen kennen de ‘chataamari’. In India kennen ze zo’n beetje per regio een andere pannenkoekvariant (Noord India: ‘Cheela’, Zuid-India: ‘dosa’, ‘appam’, ‘neer dosa’ en ‘uttapam’)

Als we dan kijken naar Europa kennen ze in Oostenrijk de ‘palatschinke’ en in sommige oostbloklanden zoals Tsjechie de ‘palačinka’. Voor ons meer bekend zijn natuurlijk de Franse, superdunne crêpes en natuurlijk onze eigen met stroop overgoten of poedersuiker bestrooide pannenkoeken.

Het leuke hieraan is vooral dat alle landen hun eigen pannenkoek-eetgewoonte hebben. Amerikanen eten hun pancakes als ontbijt, terwijl het in Australië vooral een nagerecht is. In Nederland zie het vaak als lunch of avondeten en in Duitsland snijden ze hun ‘pfannkuchen’ zelfs wel eens in repen om bij de soep op te eten.

Wist je trouwens dat Shakespear de pannenkoek minimaal vier keer noemde in zijn stukken ‘All’s well that ends well’ (1601) en ‘as you like it’ (1959). Weer wat geleerd. En… smakelijk eten!

HOLLANDSE PANNENKOEKEN



Ingrediënten: 250 gram bloem | 2 eieren | 2 el suiker | 400 ml karnemelk | 1 stokje vanille | 4 tl bakpoeder | beetje zout | zonnebloemolie | poedersuiker | vers fruit en eventueel een klodder slagroom

Doe de karnemelk in een kom en schraap het merg uit het vanillestokje. Meng samen met de bloem, het bakpoeder, zout en suiker met de karnemelk. Roer een voor een de eieren door het beslag. Verhit wat zonnebloemolie in een koekenbak en bak van het beslag kleine pannenkoekjes. Draai een keer om en laat nog even doorbakken. Serveer met vers fruit, een klodder slagroom of gewoon veel poedersuiker: smakelijk!

Pancakes


Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

2 Comments De wereldfaam en geschiedenis van de pannenkoek

  1. Mirjam 30 april 2014 at 17:01

    Wow, dit recept ziet er heel lekker uit! Ik heb nog nooit pannenkoekenbeslag gemaakt met karnemelk, maar ga dat dit weekend proberen.

    Leuk verhaal ook trouwens… en leuke foto… Dit is echt een topsite!

  2. Pingback: Dank je voor het mooie blogjaar 2014 - What mom would cookWhat mom would cook

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>