#FoodBlog Swap: de geschiedenis van de Tarte Tatin

Foto: Patty van der Aa
Mijn vriend lust geen fruit. En aangezien ik een groot fan ben van alle gerechten mét fruit, is dat behoorlijk balen. Zelfs het appeltaartrecept uit de keuken van het voormalige restaurant van mijn ouders valt niet in de smaak. Behalve bij mijn collega’s die al mijn fruitlekkernijen als hongerige wolven verorberen. Nu ik mee doe met de Foodblog Swap, wordt het tijd dat mijn vriend mijn zoete bakkunsten leert waarderen.

Voor deze FoodBlog Swap ben ik gekoppeld aan Elize’s blog: www.eatcooklove.nl Een goede koppelingsactie: we zijn allebei even oud, koken graag voor de mensen die we lief hebben en houden van mooie gesprekken over koken. En daar mocht ik dus een recept van kiezen om een beetje naar eigen hand te zetten. Ondanks de variatie aan lekkere gerechten, was mijn keuze vrij snel gemaakt: Tarte Tatin. Simpelweg omdat whatmomwouldcook om moeders en daarmee familie draait en ik ooit gelezen heb dat deze zoete taart het bakresultaat van twee zusjes was. Dat vind ik niet alleen lekker, maar ook mooi.

De Tarte Tatin werd namelijk in 1889 per abuis ontdekt door de zusjes Stéphanie en Caroline Tatin. Zij runden samen een hotel in het Franse plaatsje Lamotte-Beuvron en wilden hun gasten die dag heerlijke appeltaart voorzetten. Caroline, de jongste van het stel, had de appel in boter en suiker gekookt. In haar haastigheid gooide ze het appelmengsel in een bakvorm. Er was alleen één probleempje: ze was vergeten de deegbodem eerst in de bakvorm te doen.

In plaats van het mengsel uit de springvorm te halen en het opnieuw te doen, bedacht ze dat het misschien wel een slim idee was het deeg gewoon over het appelmengsel te leggen, het geheel af te bakken in de oven en vervolgens te flippen. Et voila: de tarte tatin met het lekkere gekarameliseerde laagje aan de bovenkant was geboren. Het hotel van de zusjes bestaat blijkbaar nog steeds. Inclusief de hout- en koolovens waarin de taarten gebakken werden.

Ik zal het moeten doen met mijn heteluchtoven en het recept van eatcooklove. Met dat verschil dat ik in plaats van bladerdeeg, pâte brisée gebruik omdat de zusjes dit ook deden en ik nostalgisch ben. En om mijn honger naar suiker te stillen, heb ik daarvan ook iets meer in onderstaand recept verwerkt. Heb je minder tijd om te bakken en wil je toch bladerdeeg gebruiken? Bekijk dan Elizes recept. Mocht je je nu afvragen of mijn vriend de taart geprobeerd heeft. Het antwoord is nee. Alle tips om zijn aversie tegen fruit om te keren: welkom! ;)

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

Tarte Tatin

Ingrediënten taart: 200 gram bloem | 1 eetlepel suiker | 100 gram boter | 1 ei | 5-6 goudrenetten | 2 citroenen | 50 gram roomboter | nog eens 150-200 gram suiker
Ingrediënten kaneelroom: geklopte slagroom (met suiker) | theelepel kaneel

Deeg

Kneed de bloem, 1 eetlepel suiker, 100 gram boter en het eitje totdat je een samenhangend deeg hebt. Leg het deeg een uurtje in de koelkast. Kun je ondertussen mooi aan het appelmengsel beginnen. Als je het na het uurtje uit de koelkast haalt, rol je het uit en prik je er met een vork een paar keer in.

Appelmengsel

Je moet niet te vroeg met het appelmengsel beginnen zei mijn moeder altijd. En moeders hebben altijd gelijk: de appels worden snel bruin als je ze schilt en even laat staan. Wil je dat voorkomen, maar wel alvast je appels schillen? Gooi en een handje bloem over en zet de appels ook koud. Kun je ze langer goed houden. Afijn, je moet de goudrenetten schillen en officieel in vieren snijden en het klokhuis verwijderen. Gooi de appels even in een grote kom en pers ondertussen 1,5 citroen uit. Smelt in een vuurbestendige taartvorm de roomboter en voeg er de suiker aan toe. Wacht tot de suiker door de boter wordt opgenomen en licht karameliseert. Zet een vuurvaste springvorm op een laag vuurtje en giet er het botersuikermengsel in. Leg er je appelpartjes in en laat ze nog even op een laag vuur sudderen. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pak na een uur het deeg uit de koelkast en rol het tot een dunne lap van zo’n 3 a 4 mm uit. Prik er een paar keer met een vorm in en leg het deeg over je springvorm. Stop de randen goed in en laat de taart in zo’n 40 minuten in de oven mooi goudbruin worden. Daarna kun je de taart omdraaien op een bord en je kaneelroom maken.

Kaneelroom

Mix de geklopte slagroom met de kaneel en serveer de tarte tatin met een flinke toef van deze kaneelroom.

Let op: ik heb de partjes appels nog in 3 gesneden. Achteraf gezien was dat niet zo’n goede keus in combinatie met de pâte brisée. Omdat deze namelijk langer in de oven moet, worden de kleinere appels snel wat ‘appelmoesig’. Geen goed plan dus ;)

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

2 Comments #FoodBlog Swap: de geschiedenis van de Tarte Tatin

  1. PaulO 27 juni 2014 at 07:59

    Mijn advies om je vriend toch eventueel aan de appeltaart te krijgen: laat hem zelf de appels schillen en snijden.
    Ik heb als kind jaren geen appeltaart willen eten (andere vruchten in taart hoeft voor mij ook niet) omdat ik wel eens een taai/hard stukje klokhuis of schil in m’n mond kreeg. Euwww. Nog steeds eet ik voorzichtig van andermans appeltaart (zowel ‘fabriek’ en home-made), bang voor taaie stukjes.
    Maar als ik zelf appeltaart maak, dan durf ik wel te genieten van elke hap.

  2. Patty 27 juni 2014 at 08:44

    Ik ga het eens een keer proberen Paul! Thanks.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>