Lokale delicatesse: Gentse neuzen

Afgelopen maanden stond mijn wereld op z’n kop. De toekomst die ik drie maanden geleden voor me zag, werd ineens radicaal anders. Ik verloor mijn baan om redenen die ik nog steeds niet begrijp. Ineens kon ik kiezen wat ik ging doen en waar ik dat ging doen. Alleen had ik geen enkele argumenten meer –op mijn koophuis na- waarom mijn vriend naar Amsterdam moest komen in plaats van ik naar Eindhoven waar hij wel werk heeft. En daar had ik het soms best moeilijk mee.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben opgegroeid in regio Eindhoven. Maar ik kocht twee jaar geleden mijn woning in Amsterdam met de bedoeling er toch wel even van te kunnen genieten. En toch heb ik het gedaan: mijn huis verkocht en een baan in de buurt van Eindhoven gezocht (wat helemaal niet in de buurt van is geworden, maar in Ede). Het nam alleen zoveel beslissingen met zich mee dat ik in de weekenden enkel uitgeput en moe op de bank zat. De vakantie die we eigenlijk in september zouden maken naar Indonesië hadden we wegens mijn financiën ook maar afgeblazen omdat we niet wisten hoe lang ik nog werkloos zou zijn en hoe lang het zou duren voordat mijn huis verkocht was. En toen kwam mijn vriend met het super lieve idee om mij er even twee dagen tussenuit te nemen. Omdat we het beide nodig hadden. Het werd Gent. En ik heb wederom genoten van Gent.

In Gent ontdekte ik ook de mierzoete Gentse neuzen. De verkoopman die achter een nostalgisch schattig karretje stond wist er alleen niet meer over te vertellen dan ‘het is typisch Gents’. Maar dat was voor mij voldoende om er een zakje van te kopen en de geschiedenis van deze zoetigheid thuis maar eens op te zoeken.

Nu blijkt dat België vroeger een enorme hoeveelheid aan suikerbakkerijen had. Zo ook in Gent waar er aan de lopende bank en dus in grote getalen Gentse neuzen gemaakt warden. De Gentse neus wordt ook wel cuberdon neuzeke of topneus genoemd. Het is een kegelvormig snoepje, een beetje in de vorm van een neus, vandaar de naam. Het bevat een hardere buitenlaag met een zachte, bijna geleiachtige kern. Niet voor niets wordt geadviseerd deze lekkernij zo vers mogelijk te eten: anders versuikert de kern. Dat is ook de reden dat deze lokale lekkernij niet geëxporteerd wordt.

Volgens de geschiedenis werd het recept toevallig ontdekt door apotheker De Vynck uit Gent in 1873. Helaas ga ik nu schaamteloos wikipedia citeren: om de houdbaarheid van medicijnen te verhogen, werden er nieuwe medicijnen in de vorm van siroop ontwikkeld. Maar er was iets misgegaan bij de apotheker. Een van zijn preparaten had een korst gekregen terwijl de kern nog vloeibaar was. Zo zou het idee ontstaan zijn om van deze mislukking een soort zoete bonbon te maken die hij dan voor een mooie prijs aan klanten kon verkopen. Et voila: de Gentse neus zou zijn geboren.

Klassieke Gentse Neuzen smaken naar framboos, maar zoals met alles zijn er inmiddels veel meer varianten en smaken verkrijgbaar op de markt. Ik vond ze mierzoet. Een beetje té zoet. Mijn vriend –met zijn afkeer voor alles wat met fruit te maken heeft- wilde ze niet eens proberen. Maar ik kan ‘m in elk geval van mijn lijstje strepen: die heb ik geprobeerd.

En mocht je je nu nog afvragen of ik uitgerust terugkwam van dit uitstapje. Niet echt. De oorzaak daarvan waren vooral de vele lekkere lokale biertjes. Desalniettemin is inmiddels mijn huis verkocht, heb ik een nieuwe baan gevonden en woon ik sinds begin november samen. In Eindhoven dus.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Laat het me hieronder weten of stuur een mail naar whatmomwouldcook@gmail.com

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

2 Comments Lokale delicatesse: Gentse neuzen

  1. Geur van Maillard 1 december 2014 at 10:16

    Gelukkig heb je niets gemerkt van de ‘neuzekesoorlog’. Er zitten daar 2 verkopers vlak bij elkaar, die elkaars bloed wel kunnen drinken. Rechtszaken, intimidaties, klanten wegtrekken, karretjes omgooien … (zie Google: neuzekesoorlog)
    Ik weet dat omdat ik toch een beetje het gebeuren in Gent volg, want heb er tot mijn 17e gewoond.

  2. Patty 1 december 2014 at 10:18

    Nou, ze waren niet echt positief over elkaar. Dat was me wel opgevallen, haha!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>