Gehaktrolletjes

Vorig jaar volgde ik met mijn oud-collega’s een een kookworkshop. Al snel werd ik tot een van de teamleiders bekroond, simpelweg omdat ik samen met 2 andere collega’s een hart voor eten (en koken) had. We maakten allemaal hetzelfde -gehaktrolletjes- en toch zag het er volkomen anders uit. Desalniettemin vond ik het heerlijk. Het gehakt was super mals, de groenten ook en in combinatie met de puree was alles helemaal goed.

We kregen het recept niet mee naar huis, maar ik kon me veel nog herinneren. Vandaar dat het sindsdien af en toe nog steeds in Huize Patty geserveerd wordt. Het is eigenlijk heel simpel. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je gedurende de oven tijd om de vijf minuten het vlees met een juslepel uit de bouillon opnieuw overgiet. Anders droogt de kool inclusief het gehakt uit. En dat is minder lekker ;)

Heb jij ook een gehaktrecept? Mail het dan + verhaal naar whatmomwouldcook@gmail.com.

GEHAKTROLLETJES

Voor 6-8 rolletjes


Ingrediënten: 500 gram half-om-half-gehakt | 2 tabletten runderbouillon | winterpeen | courgette | 2 ui | nootmuskaat | peper | zout | eidooier | eventueel: broodkruim | grote Chinese kool | scheut olie

Verwarm de oven voor tot 200 °C graden. Snij één van de uien fijn en fruit in de olie. Doe 1 liter kokend water in de pan en voeg de bouillonblokken toe. Laat zeker voor 1/3 inkoken. Zet een andere pan met kokend water op. Snijd per rolletje gehakt dat je wilt, één chinees koolblad af en dompel die zo’n 30 seconde in het kokende water. Pak ondertussen een grote kom en doe daar zo koud mogelijk water in. Doe het Chinese koolblad direct wanneer het uit het kokende water komt, in het koude water en laat staan.

Snijd de winterpeen, courgette en resterende ui in kleine blokjes en bak 5 minuten in een beetje boter. Schep alvast in een ovenschaal. Mix het gehakt met een beetje nootmuskaat, peper, zout, de ui, een eidooier en –als het nog te nat is- verse broodkruim. Verdeel het gehakt in gelijke porties en maak er kleine gehaktstaafjes van. Pak een koolblad en leg er een gehaktstaaf op. Wikkel het blad om het vlees en zorg dat alle kanten van het blees bedekt zijn. Leg de rolletjes op de groentenmix in de ovenschaal. Giet er de runderbouillon overheen en zet zo’n 20-30 minuten in de oven. Zorg dat je elke vijf minuten met bijvoorbeeld een juslepel, even wat bouillon over de rolletjes gooit. Dan blijft het vlees lekker sappig.

Serveer de rolletjes en groenten met een lekker romige aardappelpuree. Smakelijke woensdag gehaktdat!

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>