“Mijn moeder maakt de beste gehaktballen ter wereld”

Ik (29) groeide op in een gezin met 3 kinderen. Mijn moeder kookte heel gevarieerd en iedereen had daarom zo zijn eigen favoriete kost. Voor mij waren dat mams gehaktballen. Tot op de dag van vandaag trouwens.

“Thuis aten we heel Hollands: een paar keer in de week aardappelen, vlees en groentes. Daarnaast één keer nasi en vaak nog een macaroni of spaghetti voor erbij. Vrijdag was frietdag. Mijn moeder was geen keukenprinses, maar haar gehaktballen lust ik tot op de dag van vandaag. Sterker nog: ik vind het het lekkerste comfortfood op momenten dat het kouder wordt en ik genoodzaakt ben de verwarming aan te zetten. Dan maak ik mams gehaktballen met gekookte aardappelen en denk ik aan vroeger.

Ik herinner me dat we altijd vochten om de grootste bal.Een wedstrijd die mijn vader altijd won.Patty van der Aa

Ik herinner me namelijk dat we als kind het gehakt mochten kneden en dat altijd vies vonden. Ik herinner me de geur van het vlees dat het huis tot op zolder toe vulde. Van mijn moeders zelfgemaakte jus waarmee we de aardappelen rijkelijk overgoten. En ik herinner me dat we ook altijd vochten om de grootste bal. Een wedstrijd die mijn vader altijd won. Nu ik jaren later zelf mams gehaktballen maak, mis ik soms de magie die mijn moeder had. De smaak is altijd anders ook al steek ik er alle liefde in die ik heb. Mams gehaktballen zijn gewoonweg niet te evenaren. Ken je dat?”

SONY DSC

Mama’s gehaktballen

voor 5 stuks
Ingredients: 1 kg half-om-half gehakt | 1 ui | paneermeel | 2 eieren | mama’s geheime kruidenmengsel of Verstegen gehaktkruiden | grote klont boter (50-100 gram)

Snijd de ui fijn en bak in wat boter tot ze glazig zijn. Laat wat afkoelen. Meng het gehakt met de ui, het kruidenmengsel en eitjes en kneed goed door. Het gehakt moet niet plakken aan je hand: voeg daarom wat paneermeel toe mits nodig. Laat de boter smelten in de pan en wacht tot alle belletjes verdwenen zijn. Voeg de gehaktballen toe en schroei ze een minuut aan elke kant totdat je een mooie bruine korst op de gehaktballen ziet ontstaan. Draai het vuur lager en voeg een klein beetje water toe. Doe de deksel op de pan en sudder de ballen in 15-20 minuten gaar. Haal de ballen uit de pan en maak de overgebleven jus aan met wat maizena of bloem. Serveer de gehaktballen met gekookte aardappelen en groentes en je zelfgemaakte jus.

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

Dit is het recept van mijn moeder. Dit is een geur die het hele huis vult. Dit is de herinnering die ik heb aan mams gehaktballen. Smakelijk!

Patty

Heb jij zelf een mooie herinnering aan de kookkunsten van je moeder (of vader) en wil je die met ons delen? Stuur ons een mailtje via onze contactpagina of laat hieronder een reactie achter.

Volg ons ook op Facebook.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>