Mijn zus houdt van koken. Helaas net niet zoveel dat ze met mij een blog wilde beginnen. Hoewel ik niet uitsluit dat ze misschien ooit wijntips zal gaan geven overigens. Een hobby die zich in ietwat extreme vorm kan uiten zo nu en dan. Wat ik leuk vind aan de Foodblog Swap van deze maand, is dat ik gekoppeld ben aan de zusjes Jolanda en Danielle van Foodaholic. Vorige maand bakten zij nog mijn wentelteefjes en nu is het de beurt aan mij om iets van hun blog te maken. Omdat ik afgelopen maanden altijd voor een zoet gerecht gekozen had, vond ik het tijd om eens iets anders te kiezen. Het werd Gado Gado.
Gado Gado is van oorsprong een Indonesisch gerecht. Toch is het onbekend waar het precies ontstaan is. Het wordt vaak omschreven als groentegerecht met pindasaus veelal met een hardgekookt ei. En dat klopt. Want het is van oorsprong een vegetarisch gerecht. Als vaste ingrediënten zou elk Gado Gado recept komkommer en pinda’s moeten bevatten. Maar ook dat verschilt in elke stad. Je kunt heel Indonesische doorkruisen en in elk dorpje een andere variant proeven. Niet gek omdat je voor Gado Gado niet veel kooktechnieken hoeft te beheersen en je qua ingrediënten makkelijk zelf wat kunt samenstellen. Het wordt dan ook al sinds jaar en dag bereid.
Gado Gado betekent vertaald ‘mix-mix’ omdat het gemaakt is van een rijke mix aan groenten gehuld in een pindasausdressing. En dat verklaard de naam.
Voor het onderstaande recept heb ik in plaats van een pakje saus te kopen, zelf geprobeerd Gado Gado-pindasaus te maken. Bovendien heb ik in tegenstelling tot het recept van Jolanda en Danielle iets minder groenten gebruikt.
Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.
Gado Gado
Ingrediënten: Chinese kool | klein bakje taugé | 150 gram sperziebonen | basmati rijst |
Ingrediënten voor de saus: 250 gram pindakaas | 150 gram kokosmelk | 1 sjalot, fijngesneden | 1 teen knoflook, geperst | ½ et sambal | scheut sojasaus | scheut ketjap manis | 1-2 el zonnebloemolie | 2 hardgekookte eieren, gepeld.
Ontdop de sperziebonen en kook ze tot ze beetgaar zijn. Voeg de laatste 3 minuten de chinese kool mee en tot slot de laatste 30 seconde de taugé. Giet af en zet apart. Verwarm een pan met heet water en kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
Start met het maken van de saus. Neem een steelpan en doe er ongeveer 1-2 eetlepels zonnebloemolie in. Fruit het sjalotje en bak ook de knoflook kort mee. Voeg de pindakaas toe en laat even meebakken alvorens je de sambal en even later de kokosmelk toevoegt. Voeg naar smaak de sojasaus en ketjap manis toe. Te sterk? Voeg dan een klein beetje suiker toe. Roer de saus goed door. Is hij te dik? Voeg dan nog wat kokosmelk of water toe.
Schep de rijst op een bord, voeg de gekookte groenten toe evenals een door midden gesneden eitje en top af met een flinke schep Gado Gado-saus. Serveer eventueel met kipsaté en kroepoek: gezond en lekker!
Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.