“Vrijdag was favoriet. Dan was het frietdag!”

Ik (29) groeide op in het enorme pittoreske Helmond. Vrijdag was frietdag. Dan kwam oma langs en bakten mijn moeder en oma samen de lekkerste, verse frieten.

“We hadden het vroeger niet zo heel breed, maar toch zette mijn moeder altijd voldoende op tafel. En gevarieerd, want dat vond ze belangrijk. Zo aten we vaak een combinatie van aardappelen, vlees en groenten, kregen we eens per week nasi en schotelde ze ons ook nog een keer macaroni voor. Maar de vrijdagen waren mijn favoriet. Niet alleen omdat oma dan op bezoek kwam, maar omdat oma en mama dan samen frietjes maakten. Verse. En ik was dol op friet. Nog steeds trouwens.

Mensen die mij kennen weten dat ik frietverslaafd ben. Niet eens stiekem.Patty van der Aa

Mensen die mij kennen, noemen me Patty patat, Patty de frietverslaafde, Patty kroketti. Niet dat ik van kroketten houd (behalve op een broodje als ongezonde lunch), maar toch. Ik houd van friet. Mijn broer houdt van friet. Mijn zus houdt van friet. We zijn een frietfamilie. Er gaan geen week voorbij zonder frietjes te hebben gegeten. Ik span de kroon, want ik ben in staat om van Amsterdam naar België te rijden voor frieten. Met Vlaamse, zure, mayonaise. En het liefst ook heel erg veel.

Dat zit er al sinds jong in. Die vrijdagavonden zijn weliswaar verruild voor zondag. Of dinsdagen. Of elke andere dag waarop ik zin heb in friet. En dan denk ik terug aan hoe ik daar met mijn broer en zus op een rijtje op de bank zat, terwijl Bassie en Adriaan op de buis stond. En mijn moeder en oma maar bakken…

Voor mij overtreft geen enkele Hollandse frietzaak de frietjes die ik zelf maak. Ik bak niet in standaard frituurvet, maar in Ossenwit. Ik snijd de aardappelen vers, spoel ze af, bak ze voor, laat ze afkoelen en bak ze af. Het enige wat dan nog ontbreekt is zo’n intens grote klodder Vlaamse mayo en een beetje Hela-ketchup. Want dat is by far de lekkerste!”

Patty1Patty2

RECEPT VLAAMSE FRIETEN

Ingrediënten: grote iets kruimige aardappelen (500-1000 gram per persoon)

Zet de frituur op 140 graden. Schil de aardappelen en snijd ze in dikke frieten die ongeveer 1 cm dik zijn. Stop ze in een bak met koud water en laat ze daar even in liggen. Giet af en dep de aardappelen met een handdoek droog (natte aardappelen laten het vet extra opspatten). Doe wat frietjes in je frituurmandje en zet de timer op 5 minuten. Haal dan de frietjes uit de ban en laat ze in een aparte bak afkoelen. Ikzelf stop altijd wat keukenrol in de bak zodat de voorgebakken friet wat meer kan uitlekken. Laat de friet goed afkoelen zodat deze weer koud is.

Patty5Patty4Patty7

Draai de frituur naar 165-175 graden. Doe opnieuw wat frietjes in je frituurmandje en bak in 4-5 minuten goudbruin. Doe ze in een schaal, strooi er flink wat zout over en schud even door elkaar. Dan mist alleen nog die klodder Vlaamse mayonaise. Veel supermarkten verkopen een eigen variant, maar die is niet lekker genoeg. Pak vooral de Belgische mayo van het merk DL. Je herkent ze aan een rode dop en een heel klein Belgisch vlaggetje op het etiket.

Patty8Patty9

Dit is het recept van mijn moeder. Smakelijk.
Patty

Heb jij zelf een mooie herinnering aan de kookkunsten van je moeder (of vader) en wil je die met ons delen? Stuur ons jouw herinneringen in een mailtje: whatmomwouldcook@gmail.com of laat hieronder ene reactie achter.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

3 Comments “Vrijdag was favoriet. Dan was het frietdag!”

  1. Saskia 9 mei 2014 at 11:31

    Mmmm! Wij hadden ook altijd verse frietjes; iedere zondag. Jammer genoeg keken we dan geen Bassie en Adriaan, maar Studio Sport.
    Ik vroeg me af waar komt de obsessie van Nederlanders met mayonaise bij de friet vandaan? In het buitenland kijken ze je altijd vreemd aan als je mayo bij je friet wilt en Quentin Tarantino weidde er zelfs een dialoog aan in Pulp Fiction.

  2. Pingback: Pasta met spinazie en gehaktballen | What mom would cook

  3. Pingback: "Mijn moeder maakt de beste gehaktballen ter wereld" - What mom would cook

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>