Fries suikerbrood

Zoals jullie weten hecht ik veel waarde aan traditionele recepten uit ons eigen land. Dit jaar zou ik daar zelf meer de nadruk op gaan leggen. Maar het blijkt soms toch lastig om de echte recepten in handen te krijgen van al dat moois dat hier ontdekt is in de keukens van het Hollandse land.

Toen ik niet zo lang geleden met vriendinnen een weekendje op Terschellingen was, ging ik op bezoek bij de boekenboer. Een voormalig boer die in twee van zijn schuren jaren geleden een boekenwinkel met tweedehands boeken begon. En daar vond ik een heel oud boekje van de Margriet waarin allerlei toffe recepten van alle windstreken in Nederland stonden. Vandaag kook ik daar een echt Fries suikerbrood van. Een heerlijke zoete lekkernij waar ik als kind echt nooit genoegen van kon krijgen. Dan besmeerde ik een plak met een hele dikke laag boter. En dan nam ik daarna nog een stuk. En soms nog een. Ik was er nog net niet ziek van.

Het schijnt zo te zijn dat -wanneer er een vrouw in Friesland beviel van een dochter- ze een suikerbrood ontving. Er zijn bronnen die beweren dat dit brood zelfs een halve meter hoog zou zijn met een afgeronde top. Hoe dan ook is het nog steeds een broodsoort dat bij elke Friese bakker te krijgen is.

Vandaag dus op het menu: de enige echte Sukerbolle.

Mocht je denken: mijn brood rijst nooit? Dat had ik dus ook in het begin. Het geheim ligt hem dus echt in het lang en goed kneden van het deeg zodat de gist geactiveerd wordt. Probeer het maar eens overdreven lang te kneden. Je zult zien dat het effect heeft! Oja, en verse gist vind je dus bij de Jumbo in de koeling.

SONY DSC

Suikerbrood

Ingrediƫnten: 500 gr bloem | 3 el gembersiroop | 150 ml lauwe melk | 25 gram verse gist | 1 eetlepel kaneel | 100 gr suikerklontjes, kapot geslagen | 75 gram boter | 2 eieren | kristalsuiker

Los de gist op in de melk. En smelt de boter. Zeef de bloem en doe deze samen met de gembersiroop, melk (+gist), boter en eieren in een kom. Kneed in 5-10 minuten totdat je een enorm soepel deeg hebt. Doe dit terug in de kom, dek af met vershoudfolie en laat op een warme plek 45 minuten rijzen.

Verwarm de oven tot 225 graden. Voeg nu de kaneel en kapot geslagen suikerklonten toe. Vet een cake- of broodblik in met boter en strooi hier kristalsuiker overheen. Leg het deeg in de vorm en bestrooi de bovenkant ook met wat kristalsuiker. Zet het brood onder in de oven en bak in 20-30 minuten af. Houd je oven goed in de gaten. Ik heb gemerkt dat hij in mijn oven 25 minuten nodig heeft, maar mij mijn ouders ongeveer 15 minuten totdat hij echt goudbruin was. Zodra je ziet dat dit het geval is, prik je met een prikker in het deeg. Kleeft er niets meer aan? Dan is je suikerbrood klaar. Stort uit het bakblik op een rooster en laat afkoelen. Serveer met een dikke laag boter.

Zoals mijn moeder zei: zo heb ik deze broden qua structuur al lang niet meer geproefd: heerlijk!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>