“Als we gingen vissen, leverde het altijd een forel op”

Merette Kuijt (29) groeide op in Katwijk. Eén van haar favoriete kookherinnering op vakantie was vaders vers gevangen vis op de barbecue.

“Bijna elke zomer ging ik met mijn ouders naar de camping in Frankrijk. We aten eigenlijk nooit veel vlees. Vaak kookten we vegetarisch of aten we vis. Ik vond dat als kind helemaal niet erg. Ik kon namelijk net als mijn moeder helemaal niet genieten van een duur stuk vlees zoals biefstuk.

Vis eten zat sowieso in de familie. Ik kom uit Katwijk en als er ergens een familiefeestje was, kreeg je haring voorgeschoteld. Ik kan me nog wel herinneren dat –wanneer mijn vader jarig was- hij er een tonnetje van kocht. Die maakte hij helemaal zelf schoon. En ook tijdens het boodschappen doen op zaterdag mocht ik van hem altijd een visje.

Ik kom uit Katwijk en als er ergens een familiefeestje was, kreeg je haring voorgeschoteld.Merette Kuijt

Maar wat ik me –vooral in deze vakantietijden- zo goed kan herinneren is de vis die we op vakantie altijd zelf vingen en barbecueden. We zaten vaak op een camping die dichtbij een forelmeer lag. Gingen we dan een middagje vissen, leverde het altijd wat op. Mijn vader nam de vis mee naar de caravan, maakte hem schoon, vulde hem en legde hem, gewikkeld in aluminiumfolie, op de barbecue.

Het is een vakantieherinnering. Iets wat ik me ineens herinnerde toen ik dacht aan gerechten van thuis. Ik heb er nu vast mijn eigen interpretatie aan gegeven, maar lekker is het nog steeds!”

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

GEVULDE FOREL VAN DE BBQ

Ingrediënten: 2 forellen | 1 grote teen knoflook | ui | ongezouten roomboter | basilicum | dille | peterselie

kruidenboter

SONY DSC
SONY DSC

Maak eerst kruidenboter. Snijd wat basilicum, dille en peterselie fijn en mix met de ongezouten roomboter. Je hebt ongeveer een klein puddingschaaltje roomboter nodig. Maak de forel schoon als dat nog niet gebeurd is. Snijd de ui door midden en vervolgens in ringen. Pel de knoflookteen en snijd deze grof. En tot slot: snijd de citroen in schijfjes.

Forel vullen en bakken

SONY DSC
SONY DSC

Pak een stuk aluminiumfolie en leg er de forel op. Vouw de forel open en vul ‘m met de helft van de knoflook en ui. Klap ‘m dicht. Smeer er een flinke klodder kruidenboter op uit en leg er vervolgens een paar schijfjes citroen op. Vouw de aluminiumfolie dicht zodat je een pakketje krijgt. Leg ongeveer 15 minuten op een warme barbecue, het liefst met deksel erop. De forel is ‘goed’ als hij niet meer rood van binnen is.

SONY DSCSONY DSC

Super lekker met een maïskolf erbij (insmeren met dezelfde kruidenboter, wikkelen in aluminiumfolie en ook 15-20 minuten op de barbecue)

Dit is het vakantierecept van mijn vader. Smakelijk.
Merette

Heb jij zelf een mooie herinnering aan de kookkunsten van je moeder (of vader) en wil je die met ons delen? Stuur ons een mailtje via onze contactpagina of laat hieronder een reactie achter.

Volg ons ook op Facebook.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>