Full English breakfast: hoe een adellijk ontbijt een nationaal gerecht werd

Foto: Merette Kuijt
Het Engels ontbijt kennen we allemaal. Maar waar komt het vandaan? Engelse adel, erfgenamen van de Angelsaksen creëerden in de dertiende eeuw in hun landhuizen het Engelse ontbijt. De adel werd destijds beschouwd als aparte sociale klasse. Je was hooggeboren en had adellijk bloed. Het was je plicht om de Engelse tradities, keuken en levensstijl te behouden. Niet gek dat de landhuizen van deze mensen vaak gezien werden als centrum van een landgoed. Omdat het ontbijt destijds beschouwd werd als een van de belangrijkste sociale gebeurtenissen werden er dan ook vaak gasten uitgenodigd om deel te nemen aan deze maaltijd.

Het was een uitgelezen kans om de rijkheid van het landgoed, de kwaliteit van het vlees, de groenten en overige ingrediënten die op het landgoed verbouwd werden, te tonen. Zo kenden verschillende landhuizen allemaal hun eigen ingrediënten en daardoor eigen recepten. Tegen de tijd dat Koningin Victoria de troon betrad, raakte de adel deels in verval en kwam er een middenklasse op. Toch werd d.m.v. van het rijke ontbijt nog steeds de sociale welvaart getoond.

Langzaam begonnen ook de normale werklui het Engelse ontbijt te eten. Een stevig ontbijt zorgde ervoor dat ze genoeg energie hadden om de hele dag in de fabriek te werken. De piek werd bereikt in de jaren ’50 van de vorige eeuw toen zeker de helft van alle Engelsen een full English breakfast aten. Niet langer was het dus voorbehouden aan de adel: het werd het nationale ontbijt.

Een full English breakfast bestaat uit bacon, eieren, een worstje (van varkensvlees), bonen, tomaten, champignons en toast. Eén ding is door de jaren heen wel hetzelfde gebleven: het Full English breakfast is onderhevig aan de ingrediënten die in de regio verkrijgbaar zijn.

Ondanks de naam ‘breakfast’ hoef je dit gerecht niet perse als ontbijt te eten. Ook Engelsen eten het wel eens als lunch of zelfs als avondeten. Wel vaak gepaard met een kopje thee met melk.

 

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

FULL ENGLISH BREAKFAST

Ingrediënten: varkensworst | bacon | witte bonen in tomatensaus | wit brood | champignons | eieren | tomaat

Bak het eitje, de worst, bacon, champignons en tomaat. Verhit de witte bonen en rooster het brood. Schep alles op een bord en voeg peper en zout naar smaak toe.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>