Brabantse eierkoeken

Foto: Hanneke Kerkhof
Toen ik een paar jaar geleden een jaar in België studeerde, nam ik er wel eens een zak van mee: eierkoeken. “Wat is dat?”, vroeg zo’n beetje elke klasgenoot. “Een eierkoek”, antwoorde ik. Maar die schenen er daar heel anders uit te zien dan de ronde koek die ik net verorberd had. Vorige week moest ik hier ineens weer aan denken toen een kennis van me een foto van haar versgebakken eierkoeken op Facebook zette. Waar komt dit lekkere, maar vreemde ding vandaan?

Het vindt vermoedelijk zijn oorsprong rond Pasen. Een feest dat in veel Christelijke landen gevierd wordt. Volgens het Bijbels verhaal herrijst Jezus op die dag en breekt er een nieuwe tijd voor het volk aan. Niet gek omdat de meeste volkeren ten tijde van Pasen ook de komst van de lente vierden. Een nieuw, vruchtbaar begin voor iedereen.

Die vruchtbaarheid had veel symbolieken. Dieren en eieren zouden daar een voorbeeld van zijn. Het is ook om die reden dat we op deze feestdag paaseieren schilderen en verstoppen. Bakkers verzonnen elk jaar nieuwe dingen om de symboliek van eieren en vruchtbaarheid rondom Pasen voort te zetten. Ze maakten Paasbroden, eiergebak, schuimeieren, eieren van chocolade en… juist: eierkoeken. (Bron: Bakkers in bedrijf)

Wat ook leuk is om te weten is dat men tegelijkertijd ook bijzondere krachten aan de eierkoek toekende. Het hielp mensen om van hun nare ziekten af te komen. De lichaamsafscheidingen werden verwerkt in een eierkoek en vervolgens in het water gegooid of aan de hond gevoerd. Zo kon je heel makkelijk al je ziekteverschijnselen van je afschudden. (Bron: Bakkerijmuseum)

Ik plaats altijd het recept bij de foto zodat je weet wat je kunt verwachten. Daarom vind je hieronder het recept van Hanneke Kerkhof. Zij maakt haar eierkoeken met meel van de molenaar van de Gennepermolen in Eindhoven. Mocht je daar nu niet in de buurt wonen: probeer het recept van Nederlands bakvriend Rudolf.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

EIERKOEKEN

Ingrediënten: 500 gr kant en klaar meel (Genneper Watermolen Eindhoven) | 175 ml water | 10 gram bakpoeder

Verwarm de oven tot 250 graden. Mix alle ingrediënten ongeveer vijf minuten totdat je een goed. Spuit of schep rondjes op een ingevet bakpapier. Bak ongeveer 7 minuten in de oven. Makkelijker kan niet! Smakelijk.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

2 Comments Brabantse eierkoeken

  1. Bart van Gaalen 29 juni 2018 at 14:05

    Hi Hanneke,

    Wat maakt dat een eierkoek Brabants is?

    Ik krijg het online nergens gevonden maar jij hebt het wel in de titel van je bericht over eierkoeken staan.

    Ben benieuwd ;)

    Grt Bart

  2. Patty 29 juni 2018 at 16:57

    Hoi Bart,

    Goede vraag, dit artikel is alweer zo lang geleden. De eierkoek is iets dat (vroeger) vooral gemaakt werd in de drie zuidelijke provincies (Limburg, Brabant en Zeeland). Het was ook een vast onderdeel van de Brabantse koffietafel: https://www.trouw.nl/home/brabantse-eierkoeken~a3b5fca5/
    Toen ik in België studeerde, keken ze me raar aan. Het is dus niet echt overal bekend. Maar google je naar recepten dan is het 9 van de 10 keer ‘Brabantse eierkoeken’. Ik vermoed dat dit net zo’n gevalletje als bij worstenbroodjes is. Afhankelijk van de streek zullen er net wat andere ingrediënten in zitten. En laat het gebruikte meel in dit recept nu afkomstig zijn van een molen in Eindhoven… Kei Brabants dus ;) Mocht je ooit achter het échte antwoord komen, laat het me dan vooral weten. Groetjes Patty (recept was van Hanneke)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>