Pure nostalgie: drie in de pan

Sommige dingen onthoud je je leven lang. De afbakbroodjes van mijn vader op maandag, het versgebakken visje dat ik van mijn opa op de zaterdagmarkt kreeg tot aan het snoepje na de lunch. Sommige dingen wil je vergeten. Of vergeet je gewoon omdat het al zo lang geleden is.

Mijn vader werkt bij een restaurantketen in Brabant. Hij vroeg me of ik kon helpen met het bedenken van traditionele oude, grootmoeders gerechten. Dingen die niet te moeilijk waren, maar waarvan mensen wel dat gevoel van vroeger eventjes konden herbeleven. Natuurlijk riep ik meteen ‘mama’s arretjescake’ en ‘bloedworst!’. Maar toen ik verder ging zoeken, kwam ik tot de schokkende ontdekking: ik was drie in de pan vergeten. Het recept wat mijn moeder veelvuldig als toetje, lunch of tussendoortje voor ons maakte. Drie in de pan is geweldig. Het verhaal achter de naam niet echt: er passen drie van deze pannenkoekjes in één pan. Ze zijn wel wat dikker dan een pannenkoek omdat ze rijzen gedurende het bakken. Desalniettemin maakt de toevoeging van rozijnen en in mijn geval ‘geraspte appel’ het helemaal af.

Drie in de pan –hoe oud het gerecht ook is- blijft nostalgisch lekker genieten voor wie ermee is opgegroeid.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

DRIE IN DE PAN

Ingrediënten: 125 gram zelfrijzend bakmeel | snuf zout | 125 ml melk | 50 gram rozijnen | rasp van een halve appel | 50 gram boter

Meng de bakmeel met het zout. Maak in het midden een kuiltje en giet er driekwart van de melk in. Roer het van midden uit tot een glad beslag. Voeg de rest van de melk toe. Was de rozijnen en voeg ze samen met de appelsnippers toe. Verhit de boter in een koekenpan en schep beslag voor drie kleine pannenkoekjes in de pan. Het beslag mag elkaar niet aanraken. Bak ze tot de bovenkant ‘droog’ lijkt te worden en draai ze dan nog even om. Serveer met suiker of kaneel erover. En denk aan die herinnering van vroeger…

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>