De oorsprong van yoghurt

Foto: Merette Kuijt
Yoghurt als ontbijt. Om je Indiase curry mee te blussen. Of om je soep wat meer romig te maken. In alle landen gebruiken ze al sinds de oudheid yoghurt. Wat is de oorsprong van yoghurt? Dit is hoe het waarschijnlijk gegaan is…

Het woord yoghurt is Turks. Het is afgeleid van ‘yoğun’ dat dik betekent en het werkwoord ‘yoğurmak’ dat kneden betekent. Yoghurt alsook andere zure melkproducten worden al meer dan 4000 jaar op allerlei plekken in de wereld gemaakt. Als we kijken waar het nu echt vandaan komt, moeten we waarschijnlijk terug naar de regio Eurazië. Nomadische boerenstammen zochten een manier om de melk buiten de lactatieperiodes van de kudden te kunnen bewaren en vervoeren. Zij verwarmden de melk in de zon waardoor deze vanzelf ging fermenteren. Door de aanwezigheid van bacteriën ontstond er vanzelf een brokkelige zure gel: yoghurt. Door de verplaatsing van deze stammen, werd de yoghurt ook in andere gebieden bekend.

Aan het einde van de negentiende eeuw onderzocht ene Elie Metchnikoff of er mogelijk een verband was tussen yoghurt en het lange leven van de bergbewoners in de Kaukasus en de Balkan. Hij ontdekte dat het dikke melkgoedje een positief effect had op darmstoornissen bij zuigelingen en won daarmee zelfs de Nobelprijs voor Geneeskunde. Toen Isaac Carosso, bekend met het werk van Metchnikoff, in 1919 geconfronteerd werd met een groot aantal kinderen met darmproblemen na WO I, besloot hij yoghurt te maken. Hij creëerde het merk Danone en introduceerde yoghurt bij apotheken in Barcelona.

Ondanks dit verhaal staan we er nooit meer bij stil dat yoghurt van oorsprong zo’n helende werking op ons lichaam heeft. Super gezond ontbijtje dus. Je kunt het wel zelf maken, maar dan heb je –grappig genoeg- wel een beetje yoghurt nodig.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

YOGHURT

Ingrediënten: 2 liter verse melk bij voorkeur van de boer | 2 el yoghurt

Zeef de melk en doe het vervolgens in een ruime pan. Breng aan de kook en kook zo’n 5 a 6 minuten. Roer af en toe door de pan om het gele vliesje dat ontstaat weer kapot te maken (zo kookt de melk langer).

Laat de melk afkoelen tot 45 graden. Tip als je geen thermometer hebt: zodra je je pink 7 seconden in de melk kunt houden, heeft het de juiste temperatuur. Voeg vervolgens de yoghurt toe. Wikkel de pan in genoeg handdoeken zodat de pan zeker 3,5 uur warm blijft. Let op dat de pan in die tijd niet bewogen wordt en stabiel moet kunnen blijven staan. Na deze periode verwijder je de handdoeken en laat je de melk nog 4 tot 5 uur afkoelen buiten de koelkast. Liefst ook zonder de pan in die tijd te bewegen. Zet de pan daarna een nachtje in de koelkast en je hebt een heerlijk vers yoghurt ontbijt de volgende dag.


Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

1 Comment De oorsprong van yoghurt

  1. Pingback: Gerecht met Geduld: Hangop | What mom would cook

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>