De geschiedenis van Pizza

Er zijn een paar dingen die ik niet vaak eet. Pizza is er daar één van. Mijn moeder maakte het nooit, ik later ook niet. Als ik mocht kiezen uit ongezonde gerechten dan koos ik liever voor frietjes in plaats van pizza. Nog steeds. Toch word ik de laatste tijd ‘gedwongen’ meer pizza te eten bij vrienden. En daar ben ik dankbaar voor want zij hebben mijn pizza-geweten gezuiverd. Pizza is best lekker. Als er in elk geval variatie in zit qua textuur en daarmee dus ook beleg.

Wat definieert nu precies een goede pizza vroeg ik me af. Wat is de geschiedenis van Pizza. Is het echt Italiaans zoals er vaak beweerd wordt? Het zou ook uit Griekenland kunne komen of Egypte. Of elk ander land waar de Italianen ooit geweest zijn. En wie zegt dat zij het niet van een ander volk afgekeken hebben zoals met wel meer gerechten gebeurd is. Achterdochtig ging ik op zoek en stuitte ik op het Perzische volk.

Al in 500 voor Christus bakten de soldaten daar plat brood op hun schilden. Ze belegden het rijkelijk met kaas en dadels. Een plat brood dus, gebakken en belegd met onder andere kaas. Maar maakt dat plat brood dan automatisch ook ‘pizza’? In Egypte kenden ze ook platbrood, in India maken ze het dunne naan. Weliswaar niet belegd met ingrediënten, maar wel plat. En in de oven gebakken.

Dus waar o waar lief internet, komt dan de échte pizza vandaan? Het is bekend dat ze in Griekenland al jarenlang een platte broden (plakountos) maakten die rijkelijk belegd werden. Als we verder de tijd in gaan, stichtten de Grieken de Italiaanse stad Napels die vandaag de dag claimt de thuishaven te zijn van de pizza zoals wij ‘m kennen.

Kortom: weer zo’n gerecht dat in alle West-Europese landen en een deel van Azie gebakken werd. Ieder op hun eigen manier en met hun eigen ingrediënten. Stuk voor stuk gebakken op hete platen of in de oven. So no one truly knows who invented the pizza.

Ik eet pizza dus vooral vaak bij vrienden. Of maak hem zelf. Thuis. Met alle mogelijke toppings die ik voor handen heb.

Heb jij nog aanvullingen op dit verhaal? Of heb je zelf een gerecht waarvan je de oorsprong zou willen weten? Laat het ons hieronder weten.

PIZZA MET CHERRYTOMATEN, RODE UI EN KAAS


Voor 4 kleine pizza’s
Ingrediënten: 250 gram Italiaans meel type “00 | scheut olijfolie | 150 ml water | 15 gram verse of gedroogde gist | 1 bakje cherrytomaten | 1 rode ui | 1 blikje tomatenpuree | strooikaas

Los de gist op in het water. Meng samen met de olie door het meel en kneed zeker 15 minuten goed door. Het is belangrijk het lang te kneden zodat de gist geactiveerd wordt. Doe het deeg in een kom en dek hem af met een vochtige theedoek. Zet minimaal 2 uur op kamertemperatuur weg.

Snijd ondertussen de cherrytomaatjes in partjes en de ui in halve rondjes. Rol het deeg uit en maak er 4 rondjes van waarvan je de randen wat oprolt zodat er een ‘rand’ ontstaat. Besmeer de bodem met wat tomatenpuree en beleg met cherrytomaatjes en ui. Bestrooi met kaas en zet 10-15 minuten in de oven op 220 graden.

Volg ons ook op Facebook. Dan krijg je alle updates direct.

2 Comments De geschiedenis van Pizza

  1. Geur van Maillard 24 november 2014 at 18:57

    Nou, wat ik je wou laten weten (voordat die problemen met strenge anti-spam waren opgelost) is:
    een home-made pizza -mits normaal belegd- is echt gezond voedsel. En zou dus niet in het rijtje met friet gezet mogen worden.

  2. Patty 24 november 2014 at 18:59

    haha, voor mijn lijn is alles met te veel koolhydraten slecht voedsel… maar daarom is het ook weer zo verdomde lekker… Maar inderdaad, er passen best wat groentes op! :D

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>